De anul acesta se schimbă regulile pentru poliţele de asigurare auto. RCA 2018 vine cu decontarea directă. Este vorba despre un serviciu prin care un păgubit îşi poate repara maşina pe propria asigurare. Banii pentru toate reparaţiile vor fi recuperate de firma de asigurări de la asiguratorul şoferului declarat vinovat în urma accidentului.

Noua regulă RCA 2018 se aplică doar dacă sunt îndeplinite trei condiţii, potrivit asiguratorilor auto din România. În primul rând, şoferul care îşi repară maşina cu propria asigurare nu trebuie să fie vinovat de accident. Apoi, în accident trebuie să fie implicate doar două maşini, ambele înmatriculate în România.

De asemenea, foarte important, trebuie să fie vorba doar de pagube materiale. O altă măsură foarte importantă în ceea ce priveşte RCA 2018 este faptul că se poate transfera cazierul bonus-malus la o altă maşină. Mai exact, şoferul care nu a produs accidente poate beneficia de o reducere importantă la încheierea poliţiei RCA 2018 pentru o altă maşină.

Foarte important, la încheierea poliţei RCA 2018, şoferii care au condus prudent ar putea avea parte de o scădere a tarifului. Acest nou sistem va funcţiona în plus faţă de sistemul bonus-malus. Astfel, firmele de asigurări vor avea posibilitatea să aplice reduceri sau majorări în funcţie de profilul şoferului, nu numai al maşinii.

Aceste modificări pentru RCA 2018 au fost introduse în noile norme de aplicare, iar măsurile vor deveni funcţionale după ce Biroul Asiguratorilor Auto va crea un sistem de centralizare a tuturor informaţiilor legate de istoricul şoferilor.