Mai ţineţi minte că atunci când aţi făcut şcoala de şoferi primele lucruri pe care instructorul vi le-a explicat a fost modul în care vă reglaţi scaunul şi oglinzile şi cum trebuie să purtaţi centura de siguranţă?

De cele mai multe ori, şoferii nu sunt conştienţi că acea „chingă” (cum se mai numeşte popular centura de siguranţă) le salvează viaţa. Dar ce este şi mai grav constă în faptul că mulţi colegi de trafic nu ştiu să poate centura de siguranţă.


După ce ai prins centura de siguranţă în bridă, verifică dacă partea de jos a acesteia trece peste pelivs şi peste poală.

Niciodată nu ridica centura încât partea de jos să treacă peste burtă. Femeile însărcinate trebuie să poarte centura de siguranţă sub burtică (vezi foto) sau pot folosi un deviator special care poate fi găsit în magazinele de profil.

În zona de sus, centura trebuie reglată în aşa fel încât aceasta să treacă peste piept şi claviculă.

Niciodată aceasta nu trebuie să se spijine de gâtul sau de faţa dumneavoastră, motiv pentru care vă recomand cu încredere să folosiţi sistemul de reglare pe înălţime. Dacă aceasta nu există, găsiţi o altă poziţie a scaunului astfel încât centura să stea corect.