Inspirat de avioanele pentru spionaj „invizibile” la undele radar, un nou tip de autocolant prevăzut cu elemente absorbante din metal-lichid funcţionează ca o barieră împotriva undelor radio, obiectele acoperite cu acesta devenind practic invizibile în domeniul de frecvenţă pentru care este acordat.  

Materialul creat de un grup de cercetători ai Iowa State University foloseşte o serie de inele rezonatoare acordate pentru a absorbi undele radio în banda de 8-10 GHz, cum sunt cele folosite cu sistemele de detecţie Radar. Cu o eficienţă de până la 75%, filtrul anti-radar converteşte undele radio în semnale electrice oscilante, disipându-le energia înainte de a putea fi reflectate înapoi către sursă.

Filtrul realizat pe un substrat din silicon are inelele rezonatoare confecţionate dintr-un metal numit galinstan, care rămâne în stare lichidă inclusiv la temperatura mediului ambiant. Pe lângă faptul că poate fi instalat pe orice suprafaţă, filtrul elastic poate fi deformat şi întins, modificând proprietăţile inelelor rezonatoare astfel încât să fie absorbite alte frecvenţe radio.

Folosind acelaşi principiu de funcţionare, scutul anti-radar creat de cercetători ar putea fi adaptat şi pentru alte domenii de frecvenţă, permiţând absorbţia radiaţiei infraroşu şi chiar a luminii vizibile. Însă pentru a funcţiona, sistemul ar trebui să recreeze inelele rezonatoarea la o scară mult mai mică, de ordinul nanometrilor şi nu centimetri, cum este cazul de faţă.