La ediţia 2017 a Salonului Internaţional Auto de la Geneva, Goodyear a prezentat modul în care o anvelopă ar putea arăta în viitorul apropiat. Anvelopa IntelliGrip Urban este o anvelopă concept proiectată pentru generaţiile viitoare de vehicule autonome.

Transportul la cerere – sau împărţirea unei curse – ca o alternativă la taxiuri, închirieri de maşini sau condusul efectiv nu mai este doar alegerea generaţiei milenariste. Valoarea comodităţii imediatului, locaţia şi plata sunt atrăgătoare pentru toate categoriile demografice şi aduc serviciile de împărţire a unei călătorii în mod uzual. Tendinţa de acum din viaţa urbană creează un mediu ideal pentru adoptarea acestor noi moduri de transport, spun reprezentanţii Goodyear.

„Cu un accent deosebit pe vehiculele care vor circula în viitor în zona urbană, caracteristicile tehnice ale anvelopei concept IntelliGrip Urban ţintesc să maximizeze timpul de deplasare şi să eficientizeze consumul de energie. Acest lucru este crucial pentru furnizorii de ‘Mobilitate ca Serviciu’ pentru a oferi o mobilitate îmbunătăţită clienţilor lor,” a spus Jean-Claude Kihn, preşedinte la Goodyear Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Anvelopa concept Goodyear IntelliGrip Urban, cu tehnologia Sensor-in-Tire, este o anvelopă deşteaptă proiectată pentru a veni în sprijinul sistemelor de control al vehiculelor autonome, precum şi pentru a spori siguranţa pasagerilor. Anvelopa concept simte drumul şi condiţiile de drum. Strângând laolaltă aceste informaţii critice şi trimiţându-le direct către sistemul computerului, anvelopa dă posibilitatea maşinii să optimizeze viteza, manevrabilitatea, frânarea şi stabilitatea.

Flotele autonome de generaţie viitoare vor opera într-un mediu compex, alături de alte vehicule, de alţi conducători auto, de pietoni, informaţiile venite de la toate aceste elemente formând ceea ce se numeşte un Internet al Lucrurilor. Anvelope precum anvelopa concept Goodyear IntelliGrip Urban ar putea juca un rol important.

Datorită formei înalte şi înguste, anvelopa reduce rezistenţa la rulare pentru a spori eficienţa consumului de carburant şi autonomia flotelor de vehicule electrice din mediul urban. Tehnologia pe bază de senzor a anvelopei concept IntelliGrip Urban va permite de asemenea operatorilor să definească în mod precis şi să rezolve problemele legate de anvelopă înainte ca acestea să se fi produs.

Tehnologia Sensor-in-Tire de pe aceste anvelope va ajuta vehiculele autonome să citească mai bine condiţiile de drum. Maşinile pot beneficia de informaţiile cruciale venite de la anvelopă la vehicul prin intermediul cloud.

Forma anvelopei concept contribuie de asemenea la îmbunătăţirea performanţei la acvaplanare, ceea ce permite proiectanţilor Goodyear să scadă numărul canelurilor de pe profilul anvelopei, sporind astfel kilometrajul şi reducând nivelurile de zgomot.

Banda de rulare special proiectată furnizează aderenţă atât în condiţii de iarnă cât şi în condiţii de vară în mediul urban, maximizând timpul de funcţionare.