În fiecare an există o confuzie printre posesorii de maşini privind data sau momentul din care maşina trebuie echipată cu cauciucuri de iarnă.

 

Ce spune legea în legătură cu montarea cauciucurilor de iarnă

Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, dar sunt obligatorii chiar şi în octombrie (sau în orice altă lună a anului) în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Ce înseamnă asta?

 

A) 1 Noiembrie?

NU se impune prin lege o anumită perioadă de timp în care autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă. Puţini ştiu că obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Cum s-a creat confuzia?

 

Comisarul-şef Lucian Diniţă, Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, a explicat cum s-a produs confuzia legată de data de 1 noiembrie în rândul şoferilor:

 

„În propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie să ningă la munte iar în alte oraşe să fie vreme frumoasă. Cadrul legal s-a mulat pe condiţiile reale, astfel că şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă oricând ar circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Legea a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, astfel că s-a produs o confuzie în rândul şoferilor.”

 

B) La prima zăpadă?

Conform legii la conducerea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei:

 

·         autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă;

·         autovehiculele de transport de marfă (masă totală mai mare de 3,5 tone) şi autovehiculele de transport de persoane (cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al şoferului) trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

 

C) Sub +7ºC?

Când temperatura scade sub +7ºC materialul de cauciuc folosit în compoziţia anvelopelor de vară începe să se întărească, astfel se reduce aderenţa anvelopelor. În concluzie, deşi cerinţa legii este echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, specialiştii recomandă ca sub temperaturi de 7 grade Celsius sa foloseşti anvelope de iarnă chiar şi pentru rularea pe asfalt uscat.

 

Pe scurt, legea spune că trebuie să ai maşina încălţată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că poţi fi amendat dacă eşti prins cu cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro