Mai multe monumente funerare din cimitirul evreiesc din Ploieşti au fost vandalizate de persoane rămase deocamdată necunoscute. Poliţia Prahova a deschis un dosar penal pentru distrugere.

Cimitirul evreiesc se află în imediata apropiere a cimitirului Viişoara din Ploieşti. Potrivit unor surse apropiate de anchetă, au fost distruse aproximativ 20 de monumentele adiacente unei alei de tranzit.

Deocamdată poliţiştii ploieşteni nu cunosc cine sunt autorii, dar bănuiesc că ar fi vorba despre un grup de adolescenţi. Informaţia legată de distrugerea cimitirului a fost făcută publică pe Facebook, de către deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

”Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploieşti. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura şi prostia, în cele mai mizerabile şi absurde forme sunt singurele explicaţii pe care le întrevăd pentru această crimă.

Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie.

Din nou.

PS. : Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiţionalii copii minori?”,
a scris acesta pe pagina sa de Facebook. 

Şi actriţa Maia Morgenstern a avut o reacţie, tot pe reţeaua de socializare Facebook, despre acest incident

Un fel de reacţie. Dacă e voie. Dacă se îngăduie. Dacă nu cumva deranjez pe cineva. Dacă nu cumva se supăra cineva. Dacă nu cumva exagerez. Dacă nu cumva fac jocurile mai ştiu eu cui. Dacă nu cumva aş merita eu vreo plângere penală. Dacă nu cumva mă amestec într-o chestie care nu mă priveşte. Dacă nu cumva iar vreau să mă bag în seamă. Dacă nu cumva mi se pare mie. Dacă nu cumva fac din ţânţar armăsar. Dacă nu cumva inventez o falsă problemă. Dacă nu cumva tot eu sunt vinovată, de fapt. Dacă nu cumva mai bine tăceam. Dacă nu cumva mai bine făceam altfel decât fac.

Dacă nu cumva...
Cimitirul Evreiesc din Ploieşti a fost vandalizat. Profanat.
Dacă am eu rude acolo? Dacă mă priveşte direct pe mine?
Dacă nu cumva profanarea unui cimitir Evreiesc a devenit un fapt divers?!?
Dacă nu cumva sunt patetica...