Problema debranşării ilegale a ploieştenilor de la sistemul centralizat de termoficare, administrat de către Dalkia, operatorul privat al Ploieştiului, a fost din nou abordată de reprezentanţii  municipalităţii, ai asociaţiilor de proprietari şi cei ai Dalkia.

Membrii comisiei Consiliului Local, constituită în acest sens în august 2013, formată din consilierii liberali, Iulian Teodorescu, Gerorge Botez, Cristian Dumitru, social-democrata Sanda Dragulea şi Constantin Minea, de la PPDD, au stabilit că este nevoie de o relaxare a condiţiilor în care se poate face deconectarea de la sistemul centralizat de termoficare, administrat de către Dalkia. Practic, ploieştenii  ar putea să se deconecteze mult mai uşor de la sistemul de termoficare al Dalkia.

Contoarele pentru termoficare

A doua problemă discutată a fost introducerea unui sistem de contorizare pe orizontală a energiei termice care poate fi instalat în fiecare apartament de bloc. Sistemul este total diferit de vechile repartitoare, atât de hulite. Fiecare apartament va avea propriul contor. Această măsură este considerată viabilă, ar putea înlocui sistemul repartitoarelor şi ar duce doar la achitarea  consumului efectiv, pe fiecare unitate locativă, fără introducerea pierderilor pe nota de plată. Astfel, sistemul s-ar putea dovedi mai eficient decât măsura debranşării.

Ideea a fost întărită şi de vizita pe care au efectuat-o reprezentanţii UAP şi ai comisiei municipale, la începutul lunii, într-un bloc de locuinţe din oraşul Otopeni, unde era implementat un sistem de contorizare pe orizontală a energiei termice consumate pe fiecare apartament.

Uniunea Asociaţiilor de Proprietari a solicitat o amânare a concluziilor comisiei municipale în privinţa contorizărilor, dar şi a condiţiilor de debranşare. Răgazul a fost solicitat pentru a obţine o opinie şi din partea asociaţiilor de proprietari, mai ales în privinţa introducerii sistemului de contorizare a energiei termice.

Dalkia are, în schimb, obligaţia informării complete a asociaţiilor de proprietari cu privire la costurile implementării acestui sistem. Pe viitor, este posibilă şi accesarea de fonduri europene de către municipalitate  pentru introducerea acestui sistem de contorizare.

În perioada, 9-15 decembrie, UAP va organiza, la Casa de Cultură a Sindicatelor, o serie de întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, în cadrul unei dezbateri publice pe aceste proiecte.

Abia pe 25 ianuarie 2014, vor putea fi schiţate conluziile dezbaterilor din decembrie, iar în baza acestor concluzii va fi conturat şi un eventual proiect de hotărâre în Consiliul Local.