Campania “Salvăm un Rombac” a intrat în atenţia lui Cristian Mihai Ganea, viceprimarul Ploieştiului. Campania propune salvarea ultimelor avioane Rombac 1-11 şi amplasarea acestora într-un spaţiu expoziţional. În caz contrar avioanele ar putea ajunge la fier vechi. Rombacul este singurul avion de pasageri produs în România.

 

Viceprimarul Ploieştiului a anunţat că a discutat cu iniţiatorii campaniei “Salvăm un Rombac” şi că a propus aducerea aeronavei la Ploieşti şi amplasarea ei în Parcul Municipal Vest.

 

“Este o fundaţie care se ocupă de această acţiune, ei m-au contactat şi s-au arătat dispuşi să se ocupe de tot, fără a implica vreun ban din partea Primăriei Ploieşti. Partea noastră este să punem la dispoziţie un teren, care va fi la Parcul Municipal Vest. Aşteptăm aprobarea de la Ministerul Dezvoltării, ţinând cont că parcul a fost realizat printr-un proiect european, dar mă aştept să fie o simplă formalitate. Acest lucru poate deschide o serie de acţiuni frumoase, iar intenţia mea este ca acest avion să fie parte dintr-o expoziţie în aer liber, mai amplă, care să mai cuprindă şi alte piese interesante din istoria Romniei şi din cea a Ploieştiului. Mă gândesc la locomotive de tren, tramvaie de epocă sau autoturisme Dacia”, a declarat Cristian Ganea.

 

Ganea a mai spus  că, în prezent, în România mai sunt întregi doar două avioane Rombac de pasageri, celălalt urmând să ajungă la Muzeul Aviaţiei.

 

Campania face parte dintr-un proiect mai amplu, numit “Suntem Romania!” şi sustinut de Aeroclubul României în colaborare cu Asociaţia Aeronautică Română. Cu ajutorul a două mari nume ale aviaţiei, general-locotenent cosmonaut Dorin-Dumitru Prunariu şi directorul Aeroclubului României, campionul la acrobaţie aeriană George Rotaru, iniţiatorii au demarat o strângere de fonduri pentru achiziţia, demontarea, transportul, montarea şi expunerea publică a unuia dintre ultimele avioane de pasageri construite în ţara noastră, modelul Rombac 1-11.

 

“Aceeaşi fundaţie, la propunerea mea, s-a arătat interesată de ideea de restaurare a turnului de paraşutism din Parcul Regele Mihai, de lângă Sala Sporturilor «Olimpia», sau, dacă acesta n-ar putea fi restaurat, de construirea unuia nou, care să poată fi folosit în scop didactic”, a mai declarat viceprimarul Ploieştiului.