Peste 23.000 de efective mobilizate pentru ca românii să sărbătorească Rusaliile în siguranţă

 

Cu prilejul minivacanţei de Rusalii, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi suplimentate faţă de dispozitivele curente pentru a preveni producerea unor incidente grave şi pentru a putea asigura intervenţia rapidă la solicitarea cetăţenilor.

 

Astfel, în perioada 25-28 mai a.c., în medie, zilnic, în întreaga ţară vor acţiona 23.600 de poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră.

 

Efectivele de ordine publică ale Poliţiei şi ale Jandarmeriei vor fi prezente, în special, în locurile aglomerate unde există riscul să fie comise contravenţii şi infracţiuni sau există posibilitatea apariţiei unor stări conflictuale care pot degenera în violenţe. O atenţie deosebită va fi acordată zonelor unde se organizează evenimente publice de amploare, inclusiv slujbe religioase. Potrivit estimărilor organizatorilor, în intervalul 25-28 mai a.c., vor avea loc peste 700 de manifestări religioase, cultural-sportive la care sunt aşteptate aproximativ 350.000 de persoane.

 

Având în vedere că în aceste zile se vor înregistra creşteri ale valorilor de trafic pe autostrăzi şi pe principalele drumuri naţionale, mai ales cele spre/dinspre staţiunile turistice de la munte şi de la mare, peste 1.400 de poliţişti rutieri vor fi la datorie pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor grave. Pentru a încuraja o conduită responsabilă la volan, echipajele de Poliţie Rutieră vor acţiona cu 319 aparate radar. Traficul de pe A1, A2, DN1, DN2, DN6 şi DN7 va fi monitorizat de elicopterele Inspectoratului General de Aviaţie.

 

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române va transmite informări periodice pentru conducătorii auto cu privire la eventuale probleme din trafic, zone aglomerate şi rute ocolitoare.

 

În vederea asigurării unor intervenţii rapide în situaţii de urgenţă, inclusiv cele medicale, în fiecare zi, vor fi la datorie aproximativ 4.500 de pompieri cu 1.370 de mijloace auto, precum şi 301 ambulanţe şi 422 de autospeciale SMURD. La rândul lor, 200 de jandarmi montani vor intensifica patrularea pe traseele turistice şi în locurile frecventate de iubitorii drumeţiilor montane pentru a oferi sprijin în caz de nevoie.

 

În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, efectivele care realizează controlul persoanelor, documentelor şi al mijloacelor auto vor fi suplimentate, iar numărul arterelor de control va fi  adaptat în funcţie de sensul pe care se înregistrează aglomeraţie.

 

Recomandăm cetăţenilor să consulte aplicaţia Trafic online de pe site-ul Poliţiei de Frontieră, care arată timpul mediu de aşteptare în fiecare punct de trecere a frontierei, pentru a-şi putea reconfigura traseul prin alegerea unui punct de trecere mai puţin aglomerat.

 

Poliţia de Frontieră reaminteşte că în această perioadă traficul de autovehicule pe sensul de intrare în Bulgaria prin punctul de trecere Giurgiu-Ruse va fi redirecţionat prin vechiul terminal de intrare până la finalizarea lucrărilor de amenajare şi de infrastructură pentru noul terminal.