Absolvenţii care, la data solicitării şomajului, au fost admişi sau urmează cursurile urnei forme de învăţământ nu vor beneficia de indemnizaţie de şomaj, după intrarea în vigoare a unor modificări la Legea şomajului, potrivit unui comunicat al AJOFM Ilfov.
"Printre modificările aduse de OUG nr. 95/6 decembrie 2017 se numără faptul că nu vor beneficia de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii", se arată în comunicat.
Totodată, Legea şomajului prevedea, la articolul 73^1, că absolvenţii în vârstă de minim 16 ani, înregistraţi la AJOFM, care se încadrează cu normă întreagă pe o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă. De asemenea, absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, cu normă întreagă, pe perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
Potrivit noilor modificări, de stimulentele amintite mai sus nu mai beneficiază următoarele categorii: absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, cu excepţia situaţiei în care, pentru persoanele respective, aceşti angajatori au încheiat contracte individuale de muncă pe perioada vacanţelor, în condiţiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, cu modificările ulterioare, indiferent dacă au beneficiat sau nu de stimulent financiar; absolvenţii care în perioada cuprinsă între data absolvirii şi data solicitării dreptului au fost admişi în unul dintre nivelurile de învăţământ, conform prevederilor legale.
La acelaşi articol 73^1, alineatul (6) s-a modificat astfel: persoanele care beneficiază de primă au dreptul la menţinerea primei acordate şi în situaţia în care, în perioada de 12 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la angajatorul la care s-au încadrat în muncă şi se încadrează în termen de 30 de zile la un alt angajator, în aceleaşi condiţii, respectiv cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni.
O altă modificare adusă de OUG nr. 95/ 2017 constă în faptul că şomerii înregistraţi la A.J.O.F.M. Ilfov, de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 de lei, neimpozabilă.
Printre persoanele care nu pot beneficia de primă de mobilitate, potrivit noilor reglementări, se numără: persoanele care deţin în proprietate sau coproprietate o locuinţă în localitatea în care se încadrează în muncă sau în localităţile învecinate acesteia, precum şi persoanele al căror soţ, a căror soţie, ai căror copii aflaţi în întreţinere sau orice altă persoană care împreună cu acestea constituie o familie în sensul art. 2 din Legea nr. 416/ 2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, după caz, deţin în proprietate sau coproprietate o locuinţă în localitatea în care se încadrează în muncă sau în localităţile învecinate acesteia; persoanele cărora angajatorul sau autorităţile administraţiei publice locale sau centrale le asigură transportul sau le suportă cheltuielile aferente acestuia, în cazul primei de încadrare; persoanele cărora angajatorul sau autorităţile administraţiei publice locale sau centrale le asigură locuinţă de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, în cazul primei de instalare.
Totodată, 'angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni'.
De această facilitate nu beneficiază, potrivit noilor modificări, 'angajatorii la care calitatea de administrator/ asociat este deţinută de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de administrator/ asociat la alţi angajatori care au beneficiat de cel puţin una dintre facilităţile prevăzute, pentru persoanele în situaţia cărora raporturile de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilităţi au încetat prin demisie sau ca urmare a acordului părţilor, conform prevederilor legale, în ultimii 2 ani'.
De subvenţia de 900 de lei acordată din bugetul asigurărilor de şomaj, în anumite condiţii, la angajarea anumitor categorii de şomeri, 'angajatorii la care calitatea de administrator/ asociat este deţinută de una sau mai multe persoane fizice care sunt rude sau afini până la gradul IV inclusiv cu persoanele care au calitatea de administrator/ asociat la alţi angajatori care au beneficiat de cel puţin una dintre facilităţile prevăzute pentru persoanele în situaţia cărora raporturile de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilităţi au încetat prin demisie sau ca urmare a acordului părţilor, conform prevederilor legale, în ultimii 2 ani'.
Nu în ultimul rând, articolul 113 al Legii şomajului este completat cu o nouă prevedere, astfel: 'Neeliberarea documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare de către angajator persoanelor care doresc să beneficieze sau beneficiază de drepturi băneşti care se acordă conform prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei'
Absolvenţii care îşi continuă studiile nu vor primi indemnizaţie de şomaj
16 ianuarie 2018
- citeşte totul despre:
- indemnizatie,
- somaj,
- absolventi,
- invatamant,
- lege
(41 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Alegeri parţiale duminică în 49 de localităţi pentru noi primari
(10 iunie 2017)
232 vizualizări
Încă o licitaţie cu...dedicaţie, ratată de Primăria Ploieşti! Coral a câştigat contestaţia pentru deratizare/dezinsecţie
(21 martie 2018)
1232 vizualizări
Cod portocaliu de ploi şi vijelii, valabil pentru judeţul Prahova!
(8 iunie 2019)
341 vizualizări
E gata ! Ploiestiul este noul Monte Carlo ! Primarul Dobre a vazut curse de carute !
(19 iulie 2018)
842 vizualizări
Lucrari de asfaltare si reparatii pe strada Bobâlna, începând de luni, 30 iulie 2018
(27 iulie 2018)
77 vizualizări
Bazinul Vega va fi închis pentru reparaţii
(16 noiembrie 2016 - Ciprian RADU)
349 vizualizări
Precizări importante. Ce înseamnă zona metropolitană şi unde te poţi deplasa fără declaraţie, în starea de alertă
(18 mai 2020)
569 vizualizări
Construcţiile ilegale la control
(1 iulie 2013)
112 vizualizări
Şapte trenuri Regio şi două trenuri InterRegio, anulate pe rutele Făurei, Galaţi, Constanţa şi Ploieşti
(29 decembrie 2014)
247 vizualizări
Tragedie în Prahova. Bărbat, găsit mort într-o fântână
(1 decembrie 2018)
305 vizualizări
Peste 2.000 de gospodării au rămas fără curent electric în Prahova
(16 martie 2021)
210 vizualizări
O dispută surdă: Noua staţie de epurare a Ploieştiului
(15 mai 2014 - Alex POLICALĂ)
494 vizualizări
Aversă puternică cu grindină în Bucegi FOTO
(3 iulie 2014 - Răzvan BUNEA)
190 vizualizări
Primaria Ploiesti va vinde locuinte ANL pe baza aprobarii Guvernului Romaniei
(10 august 2019)
749 vizualizări
Cod Portocaliu de vreme rea în Prahova!
(3 februarie 2018)
363 vizualizări
Protest cu peste 100 de oi pe DN1 la Comarnic
(3 noiembrie 2017)
654 vizualizări
Consiliul Local a aprobat documentaţia pentru izolarea termică a unor blocuri din Ploieşti
(12 septembrie 2014 - Alex POLICALĂ)
243 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Catedrala Sfântul Ioan- un simbol al Ploieştiului
Publicat la data de 7 ianuarie 2025
-
Tradiţii şi superstiţii de Bobotează, ziua în care se deschid cerurile
Publicat la data de 6 ianuarie 2025
-
Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul
Publicat la data de 7 ianuarie 2025
-
Tradiţii de Bobotează: Fetele îşi visează ursitul, bărbaţii se întrec pentru a scoate crucea din apă
Publicat la data de 6 ianuarie 2025
-
Tradiţii de Bobotează
Publicat la data de 5 ianuarie 2025
-
Ce este agheasma, apa sfinţită pe care o primesc credincioşii la Bobotează
Publicat la data de 6 ianuarie 2025
-
Azi este Ajunul Bobotezei
Publicat la data de 5 ianuarie 2025
-
Crăciunul pe rit vechi, tradiţii şi obiceiuri. De ce Naşterea Domnului este sărbătorită în două luni diferite
Publicat la data de 8 ianuarie 2025
-
Revelionul pe stil vechi. Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou pe stil vechi
Publicat la data de 13 ianuarie 2025
-
2025 vine cu surprize la AFI Ploieşti!
Publicat la data de 14 ianuarie 2025