Procesul de votare a început fără probleme în judeţul Prahova, la nivelul celor 624 de secţii de votare.
Astăzi, 1.200 de poliţişti, alături de peste 550 de jandarmi, 310 pompieri şi 140 alte efective din cadrul altor structuri M.A.I. vor asigura măsurile de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale în zona secţiilor de votare, având în vedere buna derulare a procesului electoral.
Dat fiind amploarea activităţilor în contextul procesului electoral, dar şi necesitatea îndeplinirii celorlalte misiuni, inclusiv cele de limitare a răspândirii infecţiilor cu SARS-COV-2, conducerea IPJ Prahova a dispus suplimentarea dispozitivelor curente de ordine şi siguranţă publică cu angajaţi de la alte structuri.
Conform legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligaţia să ia toate măsurile pentru a sigura corectitudinea operaţiunilor de votare şi pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.
În ceea ce priveşte menţinerea ordinii, atribuţiile preşedintelui secţiei de vot se întind şi în afara localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 50 m.
În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, şi de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
Persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.
Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancţionează cu amendă cuprinsă între 4.500 şi 10.000 de lei. Cu aceeaşi amendă se sancţionează continuarea propagandei electorale.
Precizez că Biroul Electoral Central a emis o Decizie prin care a interzis comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice în zona de protecţie a secţiei de votare, respectiv în limita celor 50 de metri.
Au drept de vot cetăţenii români care au peste 18 ani. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Alegătorii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Alegătorul care nu se află în localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din altă unitate administrativ-teritorială dacă aceasta se află în cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, ca şi localitatea de domiciliu sau de reşedinţă.
În conformitate cu decizia Biroului Electoral Central, alegătorul care deţine o dovadă de reşedinţă al cărei termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, îşi poate exercita totuşi dreptul de vot în circumscripţia electorală unde şi-a stabilit reşedinţa.
Vă reamintesc că în cadrul acestui proces electoral se utilizează Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic. Elevii din şcolile militare pot vota cu carnetul de serviciu militar.
Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Prahova şi-a adaptat şi a extins programul de lucru astfel încât să rezolve în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate. Pentru ziua de astăzi programul de lucru cu publicul se va realiza în intervalul 7.00 – 21.00.
Vă reamintesc că potrivit Deciziei Biroului Electoral Central, alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, poate totuşi să îşi exercite dreptul de vot în baza acestuia.
Prezenţa oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Totuşi, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare o altă persoană pentru a-l ajuta. Aceasta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Preşedintele secţiei de vot poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
Reamintesc că printr-o Decizie a BEC a fost interzisă utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare de imagini.
Alegătorii şi toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecţie stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat, spre a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşire. De asemenea, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secţiei de votare şi atingerea aceloraşi obiecte sau materiale.
Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 - de exemplu au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară - pot solicita acces prioritar în localul de vot.
Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Precizez că şi tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.
Precizări ale IJP Prahova în legătură cu desfăşurarea alegerilor parlamentare!
6 decembrie 2020

Din aceeaşi categorie:
Bucureştiul, parte integrantă în Regiunea Muntenia?
(18 iulie 2013 - Cristina IANCU)
724 vizualizări
Reprezentanţii CNADNR, convocaţi la Prefectură pe tema siguranţei rutiere pe drumurile naţionale
(29 septembrie 2014 - Alex POLICALĂ)
507 vizualizări
Filtre ale Poliţiei Rutiere în Prahova. Ce caută poliţiştii!
(14 februarie 2019)
71 vizualizări
15.600 de lei pentru aranjamente florale la Ploieşti
(16 octombrie 2013)
184 vizualizări
Coral continuă operaţiunea de dezinsecţie pentru combaterea insectelor pe domeniul public din Ploieşti
(4 august 2020)
79 vizualizări
ANCOM va verifica respectarea normelor de către echipamentele telecom
(11 septembrie 2014)
77 vizualizări
Percheziţii în Prahova la hoţii din bancomate
(7 februarie 2018)
258 vizualizări
Răzvan Alexe reţinut de procurori, într-un nou dosar
(13 noiembrie 2013)
442 vizualizări
25 la sută mai puţin la salarii pentru angajaţii Primăriei Ploieşti!Singura excepţie: primarul liberal Adrian Dobre!
(14 octombrie 2019)
114 vizualizări
Roberta Anastase, audiată la DNA!
(18 ianuarie 2018)
157 vizualizări
Patru răniţi într-un accident produs pe DN1, între Ploieşti şi Sinaia
(22 mai 2017)
230 vizualizări
Dacă-i cod, cod să fie! Maşini, inclusiv un microbuz cu pasageri, blocate de zăpadă pe DJ 144 Floresti-Nedelea!
(26 februarie 2018)
757 vizualizări
Un ploiestean a snopit în bătaie o femeie, în plină stradă: nu i-a plăcut cum a parcat
(9 ianuarie 2023)
283 vizualizări
Primăria Ploieşti vrea să preia Baza Sportivă Voinţa
(11 iunie 2014)
880 vizualizări
Directorul Maternităţii Ploieşti şi-a dat demisia în urma ultimului scandal
(3 noiembrie 2014)
1035 vizualizări
"Miere sălbatică", cea mai noua premieră a Teatrului Toma Caragiu, un nou cap de afiş la Ploieşti
(25 aprilie 2018 - Cristina IANCU)
926 vizualizări
Verficare sistem de alarmare publica
(3 septembrie 2019)
48 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Industria serviciilor financiare trece printr-o transformare semnificativă,
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Misterul nedesluşit al piramidelor de la Şona
Autor: Cristina IANCU - 2 aprilie 2025
-
Istoria Atenei
Publicat la data de 28 martie 2025
-
Cele mai periculoase destinaţii turistice pentru femei
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Fructele cu cele mai puţine calorii. Poţi să mănânci oricât, nu te îngraşi
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Lucruri inedite despre mere
Publicat la data de 28 martie 2025
-
Troler de cabină – Partenerul perfect pentru călătorii uşoare şi confortabile
Publicat la data de 2 aprilie 2025