Prahova şi 11 judeţe din jumătatea de sud a ţării se vor afla, de sâmbătă dimineaţă, sub cod portocaliu de ploi abundente şi vânt puternic, în timp ce pentru alte 13 judeţe meteorologii au emis avertizare cod galben de ploi şi vânt puternic. De asemenea, la munte va ninge, va fi viscol şi se va depune strat de zăpadă.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenţionare cod portocaliu care va fi valabilă de sâmbătă, de la ora 9.00 şi până duminică, la ora 15.00.

Astfel, în Capitală şi în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea ploile vor fi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă importante, în general între 40 şi 60 de litri pe metru pătrat, iar pe arii restrânse peste 80-90 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări cu viteze care vor depăşi local 60 de kilometri la oră, iar începând din după-amiaza zilei de sâmbătă în Dobrogea va fi vânt puternic, cu peste 80 - 90 de kilometri la oră.    

De asemenea, o altă avertizare cod portocaliu valabilă în acelaşi interval de timp vizează Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde, în special la peste 1600 de metri altitudine, vor fi ninsori consistente şi se va depune strat de zăpadă, iar pe creste va fi viscol.

ANM a emis şi o avertizare cod galben, valabilă de sâmbătă, de la ora 03.00 şi până duminică la ora 21.00, în 13 judeţe.

Astfel, în Oltenia, vestul Munteniei, apoi şi în sudul Transilvaniei şi în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, iar local se vor cumula 40-50 de litri pe metru pătrat. Vântul va sufla cu 50-60 de kilometri la oră, iar în zonele montane va fi lapoviţă şi ninsoare.

Recomandările Primăriei Ploieşti
 

Primăria Municipiului Ploieşti avertizează cetăţenii că, începând de sâmbătă, 7 octombrie a.c., ora 03.00 şi până la ora 09.00, municipiul nostru se va afla sub cod galben de instabilitate atmosferică şi se vor înregistra ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului.

De asemenea, începând de mâine, ora 09.00 şi până duminică, 08 octombrie a.c.,  ora 15.00, municipiul Ploieşti va intra în cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, când se vor înregistra cantităţi importante de apă cuprinse în general între 50 şi 70 l/mp, iar vântul va avea intensificări, ce vor depăşi local 60km/h. În aceeaşi zi, de la ora 15.00 şi până la ora 21.00, municipiul Ploieşti va reintra sub cod galben de avertizare meteorologică.

În acest context, astăzi, a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Ploieşti în şedinţă extraordinară.  În cadrul întrunirii s-au stabilit măsuri de prevenire şi de intervenţie operativă în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice deosebite.

Operatorii de servicii publice, Regia Autonomă de Servicii Publice, SGU, TCE, Rosal au instituit servicii de permanenţă pe perioada codurilor. Ca atare, operatorul de salubritate va asigura permanenţa cu personal, echipamente şi utilaje specifice, urmând să intervină, inclusiv cu saci de nisip, pentru protecţie în caz de inundaţii, în zonele cu risc. Municipalitatea va derula şi o monitorizare permanentă a creşterii nivelului apei pe pârâul Dâmbu spre a se interveni cu operativitate.

Totodată, se va interveni cu promptitudine prin SC Servicii de Gospodărire Urbană SRL Ploieşti în vederea îndepărtării crengilor sau arborilor afectaţi de posibilele vijelii.

Operatorul serviciului de transport urban, SC Transport Călători Express SA Ploieşti,  are asigurate echipe de intervenţie în cazul eventualelor probleme apărute la reţeaua electrică necesară rulării mijloacelor de transport în comun.

Poliţia Locală şi Poliţia Municipiului Ploieşti vor avea şi patrule asigurate în vederea identificării persoanelor fără adăpost, care vor fi conduse la Centrul Social de Urgenţă al municipalităţii din Bulevardul Bucureşti nr. 8A.

Primăria municipiului Ploieşti reaminteşte cetăţenilor că problemele sau evenimentele deosebite, cauzate de fenomenele meteorologice anunţate, pot fi semnalate nonstop la numărul unic de urgenţe 112,  Dispeceratul municipalităţii, la numărul 0244984 sau la Dispeceratul Poliţiei Locale - 0244954.