Angajaţii din administraţia publică, afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), vor participa, pe 20 februarie, la o acţiune de protest care va consta în întreruperea activităţii timp de jumătate de oră, în intervalul 10.00-10.30. Aceasta va fi prima formă de protest după declanşarea conflictului colectiv de muncă la nivel naţional, de către FNSA.
Funcţionarii publici protestează, astfel, împotriva “indiferenţei Guvernului, lipsei de soluţii în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor salariale cu care se confruntă angajaţii din administraţia publică locală şi centrală, angajaţi aflaţi în sfera sărăciei şi a salariului minim pe economie”, după cum se menţionează în comunicatul de presă remis de FNSA.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, FNSA a transmis Guvernului o listă de revendicări care, în opinia sindicaliştilor, nu a fost luată în seamă de vreme ce “Guvernul a îngheţat salariile funcţionarilor publici din administraţia locală şi centrală în 2015 şi a fost interzisă acordarea tichetelor de masă, a tichetelor cadou şi a oricăror premii, prime sau bonificaţii. Asta în condiţiile în care toate celelalte categorii de bugetari (sănătate, asistenţă socială, apărare, învăţământ) au beneficiat de creşteri salariale şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă”, se precizează în comunicatul menţionat.
Considerând că angajaţii din administraţia publică rămân cea mai prost plătită şi discriminată categorie de bugetari, FNSA a declanşat conflictul colectiv de muncă, iar prima acţiune din calendarul protestelor este, după cum spuneam, greve de avertisment de pe 20 februarie.