O echipă tânără la conducerea Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti a dus la transformarea instituţiei într-una dintre cele mai vizibile filarmonici din România. Vlad Mateescu, directorul general, şi Georgiana Frîncu-Nae, directorul artistic, au arătat că se poate face cultură la superlativ, într-una dintre instituţiile considerate…prăfuite până în urmă cu trei-patru ani…
Cei doi,împreună cu viceprimarul George Pană, consilierul local George Botez, Răzvan Cojanu, şeful Secţiei Jazz, şi Marian Dovanca, dirijorul, Orchestrei Populare a Filarmonicii, au prezentat, pe scurt, suprizele oferite ploieştenilor în cea de a 66 stagiune a instituţiei ploieştene.
Şi aşa cum am fost obişnuiţi, noua stagiune se anunţă a fi mult mai spectaculoasă decât precedenta!
Stagiunea 2018-2019, cea cu numărul 66, sub motto-ul „Muzica noastră conţine totul şi ne poate da totul” (Paul Constantinescu), rostit de patronul spiritual al acesteia, cuvinte ce răsună peste generaţii ca un îndemn la valorificarea resurselor şi culturii naţionale, chintesenţa poporului român.
Deschiderea Stagiunii 2018-2019 pentru fiecare secţie a Filarmonicii se desfăşoară după următorul calendar: orchestra simfonică în data de 20 septembrie 2018, cu un concert extraordinar ce o va avea solistă pe tânăra violonistă Mălina Ciobanu şi pe maestrul Radu Postăvaru la pupitrul dirijoral, Orchestra populară „Flacăra Prahovei” în data de 25 septembrie 2018 şi „Ploieşti Jazz Trio” cu invitaţii săi Irina Sârbu (voce) şi saxofonistul Daniel Torres, în data de 5 octombrie 2018, eveniment ce va fi precedat în dimineaţa aceleiaşi zile de un concert educativ dedicat „Zilei Internaţionale a Educaţiei”, susţinut de „Ploieşti Jazz Trio” .
Cel mai important eveniment al anului 2018, 1 decembrie, Ziua Naţională a României, în care românii de pretutindeni sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, va fi marcat prin două concerte extraordinare: unul susţinut de orchestra simfonică, sub bagheta dirijorală a maestrului Radu Postăvaru şi altul folcloric, susţinut de orchestra populară „Flacăra Prahovei”, condusă de dirijorul Marian Dovîncă.
În concertul orchestrei simfonice vom avea onoarea de a pune în scenă, în primă audiţie absolută, Cantata „Moartea Eroului” din creaţia lui Paul Constantinescu, cu versuri aranjate de însuşi compozitorul, al cărei manuscris a fost făcut cadou Filarmonicii cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la înfiinţare de către doamnele Ilinca Dumitrescu şi Conf. Univ. Dr. Sanda Hîrlav Maistorovici. Din creaţia lui Paul Constantinescu, Filarmonica ploieşteană a înregistrat anul trecut „Simfonia Ploieşteană”, ştiut fiind faptul că instituţia este dotată cu aparatură de ultimă generaţie în domeniul acesta, iar astfel, pe termen lung, ne-am propus să înregistrăm întreaga creaţie a compozitorului ploieştean, considerat de către muzicologi al doilea ca importanţă după George Enescu. În ideea promovării culturii naţionale, în cadrul stagiunii de muzică simfonică, se mai regăsesc lucrări româneşti de mare valoare artistică, precum „Poema Română”, primul opus al marelui compozitor George Enescu.
Anul 2018 se va încheia cu un eveniment de mare însemnătate, ce va avea loc la Sala Coloanelor a Palatului Culturii, o podoabă arhitecturală a Ploieştiului. Este vorba despre a doua ediţie a Balului Filarmonicii, la care vor participa şi oficialităţi locale şi naţionale, orchestra simfonică va fi condusă de una dintre figurile emblematice ale muzicii româneşti, Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi, cu un program în care va predomina muzica lui Johann Strauss.