Inginerii polonezi lucrează la un tanc ce depăşeşte din punct de vedere tehnic modelele precedente concepute de Occident.

Conceptul PL-01 stealth cuprinde tehnologii care îl fac invizibil pe sistemele de detectare termică, precum senzorii cu infraroşu.

Tancul futuristic este programat a intra în producţia de serie, începând din 2018, şi va fi disponobil pentru export din 2022.

Noutatea adusă de aceste model este reprezentată de capacitatea sa de a deveni indetectabil prin simpla atingere a unui buton.

Tancul este denumit PL-01. Proiectul propune o vizibilitate redusă pentru senzorii în infraroşu, radar şi semnătură vizuală, înseamnând că acesta nu va avea multe unghiuri şi va fi aproape invizibil.

Construit de fima poloneză Obrum şi BAE, vehiculul de război va cântări numai 35 de tone, un prototip funcţional fiind aşteptat în anul 2016. Vehicului va avea şapte metri lungime şi va fi operat de un echipaj compus din trei persoane. 

Armamentul principal constă într-un tun cu ţeavă lisă de 105 mm sau de 120 mm, care poate trage atât cu muniţie explozivă, perforantă dar şi cu proiectile ghidate.

Tancul va fi dotat cu un motor diesel cu o putere de 940 cai putere şi un sistem special de evacuare dispersată pentru a reduce detecţia pentru senzorii infraroşu.

Indentificarea tancului va fi extrem de dificilă pentru că acesta este proiectat pentru a induce confuzie sistemelor şi operatorilor care detectează căldura emanată de vehicule. Amprenta termică poate fi derutantă deoarece este similară cu cea a unui autoturism.