Zona cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia va fi scanată din avion în vederea identificării principalelor obiective arheologice aflate sub pământ, astfel încât, în viitor, să poată fi elaborat un program concret de cercetare şi conservare a sitului UNESCO din Munţii Orăştiei, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Sorin Vasilescu, citat de Agerpres.

„Dorim să facem o scanare la situl arheologic, astfel încât să ştim care sunt obiectivele de sub pământ, pentru a putea face o cercetare arheologică în următorii ani. Este o scanare specifică, efectuată pentru siturile arheologice, care poate pătrunde sub nivelul solului, astfel încât să vedem vestigiile arheologice existente”, a spus reprezentantul CJ Hunedoara.

El a arătat că administraţia judeţeană este preocupată de conservarea şi protejarea cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Din acest motiv, CJ Hunedoara va semna un contract cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) pentru întocmirea documentaţiei prin care autorităţile judeţene vor putea accesa ulterior finanţările necesare pentru lucrările de protejare a sitului în ansamblu sau pe obiective punctuale.

Conform vicepreşedintelui CJ Hunedoara, până la jumătatea lunii iulie vor fi definitivate aspectele ce ţin de cercetarea arheologică, pentru ca la sfârşitul lunii februarie 2018 instituţia să poată depune prima cerere de finanţare în vederea conservării şi protejării monumentului istoric.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este administrată de CJ Hunedoara din anul 2013, după ce a fost preluată, printr-o hotărâre de guvern, de la Ministerul Culturii.

Numărul turiştilor care au vizitat cetatea dacică Sarmizegetusa Regia în primele patru luni ale acestui an a depăşit 10.000 de persoane, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 2,5 ori comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Autorităţile din judeţul Hunedoara estimează că în acest an fosta capitală a Daciei va fi destinaţie pentru cel puţin 100.000 de turişti.