Creşterea numărului de telefoane mobile inteligente, a tabletelor, a comunicaţiilor wireless va duce şi la creşterea criminalităţii cibernetice anul acesta, arată un studiu al specialiştilor de la Bitdefender. Aceştia au făcut şi o analiză a principalelor probleme pe care le-ar putea pune hackerii anul acesta.  
 
Certificate digitale. Viruşii semnaţi cu certificate digitale furate nu sunt o noutate, însă în 2014 vor reprezenta principala tendinţă în industrie. Ne aşteptăm ca volumul software-ului periculos semnat cu certificate digitale achiziţionate în scop ilegitim să crească foarte mult, iar tendinţa va continua pe tot parcursul lui 2014, în special în zona gri a software-ului precum aplicaţiile de tip adware şi spyware, spune cei de la Bitdefender.

Internetul pe dispozitive din ce în ce mai diverse. Specialiştii de la Bitdefender cred că până în 2015 numărul de terminale conectate la internet peste tot în lume va ajunge la 25 de miliarde, iar până în 2020, se va dubla. Acestea includ dispozitivele de monitorizare a funcţiilor vitale, aparatura medicală, computerele auto de bord, semnalizatoarele de urgenţă, dispozitivele de uz casnic. Fiecare în parte cu propriile setări de securitate, acestea vor deveni principalula ţintă a criminalilor informatici.

Telefoane mobile şi tablete. Androidul are în acest moment aproximativ 70% din piaţa de sisteme de operare pentru mobile, ceea ce îl face foarte relevant pentru escrocii informatici. Dacă punem la socoteală că terminalele mobile sunt şi mijloace de plată (prin sms-uri către numere cu supra-taxă sau noile plăţi prin Near Field Communication – NFC) hackerii se vor axa din ce în ce mai mult pe crearea de viruşi pentru Android. Folosirea din ce în ce mai frecventă a telefoanelor personale la serviciu şi invers le va permite hackerilor să ţintească mai bine companiile şi utilizatorii individuali, sunt de părere cei de la Bitdefender.

Spam-ul prin email este în scădere, dar reclamele adaptate pe reţelele sociale în creştere. Spamul a fost utilizat încă de la începuturile comunicaţiilor electronice şi a câştigat tracţiune în era botneţilor. În timp ce volumul de spam va continua să fie mare, în 2014 escrocii se vor concentra mai mult asupra reţelelor sociale unde pot ţinti mai bine victimele. Atacurile de spam nedirecţionat vor fi în continuare utilizate şi vor conţine documente periculoase care vor instala viruşi de tip botnet pe computer. 

Vechile tehnologii, în continuare populare. Întreruperea suportului pentru Windows XP (programată pentru sfârşitul lui aprilie 2014) va permite hackerilor să atace utilizatorii sistemului de operare odată ce acesta nu va mai fi întreţinut prin actualizări. Vor fi afectaţi în special cei din mediul de business care utilizează Windows XP.

Accesoriile vestimentare inteligente precum brăţările medicale de monitorizare a semnelor vitale conectate la internet devin din ce în ce mai populare peste tot în lume. Dimensiunile reduse şi focusul pe durata de viaţă a bateriei lasă puţin loc, spre deloc, pentru securitate, ceea ce ar putea să le aducă în atenţia hackerilor în viitorul apropiat, chiar dacă nu neapărat în 2014.

Dispozitive medicale. Întocmai precum accesoriile vestimentare inteligente, dispozitivele medicale devin din ce în ce mai interconectate. Capacităţile de comunicaţii wireless permit doctorilor să monitorizeze starea de sănătate a pacienţilor şi performanţa dispozitivelor, dar pot permite, de asemenea, unor entităţi neautorizate să manipuleze echipamentul şi să provoace chiar moartea pacienţilor.

Reţelele sociale. Cu peste un miliard de utilizatori activi pe Facebook, reţelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a aduna informaţii distribuite cu bună ştiinţă de utilizatori pe care le pot folosi apoi în atacuri de spear-phishing ţintite sau pentru a distribui ameninţările informatice.

Viruşi mai mulţi şi mai periculoşi. Botneţii (sau viruşii care transformă calculatorul utilizatorului într-un instrument de atac) încă sunt coloana vertebrală a oricărei operaţiuni criminale, de la atacuri de tip DdoS până la trimiterea de spam sau acumularea de Bitcoins pe socoteala victimei.

Escrocii se vor concentra pe exploatarea software-ului neactualizat pentru a transforma calculatoarele victimă în componente ale unei reţele de atac. Cei mai mulţi dintre botneţii mari vor utiliza modele de comunicaţii peer-to-peer pentru a nu fi blocate, în timp ce cei mai mici vor folosi reţelele sociale pe post de mecanism de comunicare de back-up cu serverele de comandă şi control.

Volumul de viruşi va depăşi 250 de milioane de exemplare pe parcursul lui 2014, din cauza polimorfismului viruşilor, trăsătură prezentă în aproape toate pachetele de software periculos majore de pe piaţa neagră, cred specialiştii Bitdefender.