BlackBerry KeyOne este primul smartphone lansat la ediţia din 2017 a celui mai important târg de tehnologii mobile, Mobile World Congress.

KeyOne este, totodată, primul smartphone lansat de către chinezii de la TCL după licenţierea celebrului brand canadian în decembrie 2016. Acesta păstrează principalul element care încă diferenţiază numele BlackBerry de restul producătorilor de telefoane mobile: tastatura fizică.

Noul produs BlackBerry deţine câteva atuuri care ar putea deveni atrăgătoare pentru fanii acestui brand şi pentru utilizatorii de business în general. Alături de tastatura fizică, designul interesant şi o posibilă autonomie mare ar putea fi principalele puncte forte ale acestui device.

BlackBerry KeyOne are un ecran de 4,5 inch, cu rezoluţie 1620 x 1080, două camere foto de 12 MP respectiv 8 MP, un procesor Snapdragon 625, 3 GB memorie RAM şi 32 GB spaţiu de stocare. Dispozitivul vine cu Android 7.1 preinstalat şi dispune de o baterie de 3.505 mAh.

Cuvântul care ar descrie cel mai bine acest smartphone este compromis. Însă acest compromis are atât aspecte pozitive, cât şi negative.

Un ecran de 4,5 inch, un procesor precum Snapdragon 625 şi o baterie de 3.505 mAh reprezintă o combinaţie interesantă pentru zona de business. Nu vorbim de cel mai puternic procesor, dar în această combinaţie am putea vorbi de un smartphone cu o autonomie semnificativ mai bună decât restul device-urilor de pe piaţă.

Pe de altă parte, încăpăţânare de a păstra tastatura fizică, care este de înţeles pentru brandul BlackBerry, creează un alt fel de compromis. Pentru a nu crea un dispozitiv prea mare şi prea greu, producătorul a fost nevoit să combine un ecran mic pentru standardele actuale cu o tastatură fizică înghesuită. Această alegere nu va mulţumi nici utilizatorii care preferă ecranele mari, nici pe cei care vor să scrie foarte repede la tastatură.

O altă problemă care va sta în calea succesului acestui telefon este preţul: 599 de euro pentru un telefon cu Snapdragon 625, într-o piaţă în care telefoanele dotate cu acelaşi chipset tindă să se ducă şi sub 250 de euro, este cam mult.

BlackBerry KeyOne va intra pe piaţă în luna aprilie.