Cadrul legal al jocurilor de noroc în România


Pe scurt, da, jocurile de noroc şi cazinourile online sunt legale în România. Acest fapt se datorează OUG nr. 77/2009, Legii nr. 129/2018 şi normelor metodologice ce reglementează condiţiile şi procedura de acordare a licenţelor pentru jocurile de noroc, dar şi cerinţele de conformitate pentru operatorii de cazinouri.

În România, organul principal de reglementare şi gestionare a activităţii industriei jocurilor de noroc este ONJN (Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc), care se află în subordinea directă a Guvernului României.

Cu toate acestea, există şi anumite limite în materie de legi şi modul în care sunt implementate acestea. Astfel, unele cazinouri online evită să se conformeze cadrului legal din România, fapt care poate afecta experienţa jucătorilor în mod negativ.

Pentru a nu cădea în plasa cazinourilor ilegale, există anumite instrumente utile. De exemplu, pentru a verifica disponibilitatea legală de joc pentru jocuri Book of Ra pentru un anumit cazinou online, doar verificaţi dacă acel operator se află în lista neagră ONJN, accesând următorul link: http://onjn.gov.ro/lista-neagra/.

Cum mai puteţi  înţelege că un cazinou este legal şi de încredere? Sfaturi profesionale

Lipsa unui operator de jocuri de noroc pe lista neagră întocmită de ONJN reprezintă în sine un criteriu important la care puteţi atrage atenţia atunci când vine vorba despre verificarea încrederii într-un cazinou online. 

Cu toate acestea, există şi alţi indicatori utili:

  • În primul rând, dacă eşti pe site-ul operatorului de jocuri de noroc, verifică dacă acesta dispune de licenţa ONJN. Fiind singurul organ legal împuternicit cu verificarea şi licenţierea cazinourilor online, ONJN acordă operatorilor de cazinouri online licenţe speciale. Fiecare licenţă dispune de un număr unic de identificare, pe care operatorul îl afişează pe site-ul propriu. De asemenea, licenţa ONJN dispune de un termen de valabilitate de 10 ani;

  • Pe lângă licenţa ONJN, cazinourile online trebuie să obţină şi autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc, care se reînnoieşte în fiecare an;

  • Un alt aspect de luat în calcul cu privire la legalitatea şi încrederea în cazinou reprezintă parcurgerea procesului de verificare a identităţii la deschiderea unui cont de jucător. La deschiderea unui cont nou, operatorul va solicita o serie de date şi documente pentru a verifica identitatea jucătorului, în scopuri absolut legale;

  • Oferta bogată de jocuri populare, de la dezvoltatori cu renume, reprezintă un alt indicator al încrederii cazinoului. Aceasta se datorează faptului că dezvoltatorii de top nu vor risca să colaboreze cu cazinouri înşelătoare sau dubioase;

  • Probabil cel mai de încredere criteriu reprezintă recenziile pozitive ale miilor de jucători care beneficiază de serviciile unui cazinou online. Experienţa unor jucători reali indică faptul că operatorul este de încredere şi poţi beneficia de serviciile acestuia în deplină siguranţă.

Concluzii asupra subiectului

Deşi există un cadru legal ce reglementează activitatea cazinourilor din România, sunt şi aspecte asupra cărora trebuie de atras o atenţie deosebită pentru a evita fraudele şi experienţele negative de joc.

La fel, este important ca jucătorii să se responsabilizeze şi asigure de legalitatea unui cazinou online, pe baza criteriilor enumerate mai sus. Astfel, şansele de a evita posibile pierderi băneşti prin scheme înşelătoare vor creşte, iar industria jocurilor de noroc se va dezvolta mai mult.