Nu de puţine ori ne-am întrebat de ce bateria telefonului pare să se înrăutăţească în timp? În parte, modul în care îţi foloseşti telefonul contează. Contează şi aplicaţiile pe care le instalezi, sau gunoiul pe care îl colectezi. Dacă mai faci şi ceva personalizări şi primeşti şi notificări, toate pun mai multă presiune asupra bateriei. Concluzia este că puteţi deteriora bateria unui telefon mobil. Mai ales dacă îl încărcaţi prea des sau prea mult timp. Vă prezentăm cele mai bune sfaturi de îngrijire a bateriei pentru a păstra bateria smartphone-ului sănătoasă cât mai mult timp posibil.

 

Cum se încarcă în mod corespunzător o baterie de telefon mobil

Bateria unui telefon mobil, la fel ca toate bateriile, se degradează în timp. Asta înseamnă că sunt din ce în ce mai incapabile să reţină aceeaşi cantitate de energie. Deşi ar trebui să aibă o durată de viaţă cuprinsă între trei şi cinci ani sau între 500 şi 1.000 de cicluri de încărcare, o baterie de telefon mobil veche de trei ani nu va rezista niciodată la fel de mult ca o baterie nouă.

 

Trei lucruri uzează bateriile litiu-ion, şi anume numărul de cicluri de încărcare, temperatura şi vârsta. Cu toate acestea, înarmat cu sfaturile noastre pentru cele mai bune practici de îngrijire a bateriilor, puteţi menţine sănătatea bateriei smartphone-ului mult mai mult timp.

 

Când ar trebui să încarci bateria

Regula de aur este să vă menţineţi bateria încărcată undeva între 30% şi 90% în cea mai mare parte a timpului. Încărcaţi-o când scade sub 50%, dar deconectaţi-o înainte de a ajunge la 100%. Din acest motiv, ar fi bine să vă gândiţi să îl lăsaţi conectat peste noapte.

 

Încărcarea de la 80-100% determină îmbătrânirea mai rapidă a unei baterii litiu-ion. Poate că este mai bine să îl reîncărcaţi mai degrabă dimineaţa, la masa de mic dejun sau la birou. În acest fel, este mai uşor să urmăriţi procentul bateriei în timpul încărcării.

 

Utilizatorii iOS pot folosi aplicaţia Shortcuts pentru a seta o notificare atunci când nivelul bateriei atinge un anumit procent. Acest lucru se face în fila „Automatizări” şi apoi „Nivelul bateriei”. A face o reîncărcare completă a telefonului nu este fatală pentru bateria unui telefon mobil şi pare aproape contraintuitiv să nu faci acest lucru, dar dacă îi faci o reîncărcare completă de fiecare dată când îl încarci, îi vei scurta durata de viaţă.

 

De asemenea, la celălalt capăt al scalei, evitaţi să permiteţi ca bateria telefonului să ajungă sub 20%. Bateriile litiu-ion nu se simt bine când coboară prea mult sub pragul de 20%. În schimb, consideraţi cei 20% în plus ca un tampon pentru zilele solicitante, dar în zilele lucrătoare începeţi să încărcaţi bateria atunci când apare avertismentul pentru nivel scăzut al bateriei. Pe scurt, bateriile litiu-ion prosperă cel mai bine la mijloc. Nu obţineţi un procent de baterie scăzut, dar nici prea ridicat.

 

Ar trebui încărcată bateria telefonului până la 100%?

Nu, sau cel puţin nu de fiecare dată când îl încărcaţi. Unele persoane recomandă să reîncărcaţi complet bateria de la zero la 100%  o dată pe lună. Făcând aşa, astfel se recalibrează bateria, ceea ce este un pic ca şi cum aţi reporni calculatorul.

 

Dar alţii nu iau în considerare acest lucru ca fiind un mit pentru actualele baterii litiu-ion din telefoane mobile mai noi. Pentru a vă păstra bateria sănătoasă pe termen lung, încărcările frecvente şi mici sunt mai bune decât reîncărcarea completă.

 

„Optimised Battery Charging” reduce uzura bateriei

Cu iOS 13 şi versiunile ulterioare, Optimised Battery Charging este conceput pentru a reduce uzura bateriei şi pentru a îmbunătăţi durata de viaţă a acesteia prin reducerea timpului pe care iPhone-ul îl petrece la încărcare completă.

 

Când funcţia este activată, iPhone-ul ar trebui să amâne încărcarea peste 80% în anumite situaţii, în funcţie de Serviciile de localizare, care îi spun telefonului când se află acasă sau la serviciu, comparativ cu atunci când călătoriţi. Cu cât descărcaţi mai mult o baterie cu litiu, cu atât mai mult stres este exercitat asupra bateriei. Prin urmare, reîncărcarea frecventă prelungeşte durata de viaţă a bateriei.

 

Ar trebui încărcat telefonul peste noapte?

De regulă, este mai bine să evitaţi, în ciuda comodităţii de a vă trezi cu o baterie plină dimineaţa. Fiecare încărcare completă contează ca un ciclu, iar telefonul este construit să reziste doar pentru un anumit număr. Dacă încărcaţi peste noapte, este garantat că veţi rata momentul în care telefonul depăşeşte pragul magic de 80%, care este cel mai bun pentru o durată de viaţă extinsă pe termen lung.

 

Deşi majoritatea smartphone-urilor moderne au senzori încorporaţi pentru a opri încărcarea atunci când ating 100%, dacă sunt încă pornite, acestea vor pierde o cantitate mică de baterie în timpul inactivităţii. Este posibil să obţineţi o încărcare prin picurare, deoarece încărcătorul încearcă să menţină telefonul la 100%, în timp ce telefonul îşi pierde în mod natural propria încărcătură în timpul nopţii.

 

Acest lucru înseamnă că telefonul sare în mod constant între o încărcare completă şi un pic mai puţin decât această încărcare completă, de la 99% la 100% şi înapoi în timpul unei încărcări mai lungi decât cea necesară. De asemenea, poate încălzi telefonul, ceea ce este, de asemenea, rău pentru baterie.

 

Încărcarea în timpul zilei este mai bună decât încărcarea peste noapte

Aşadar, încărcarea în timpul zilei este mai bună decât încărcarea peste noapte. Cea mai bună politică este să aveţi activate modul Nu deranjaţi şi modul Avion. Mai bine, aţi putea să vă închideţi complet telefonul, dar acest lucru poate fi imposibil dacă vă bazaţi pe el ca alarmă sau dacă doriţi să fiţi gata să răspundeţi la apeluri la orice oră.

 

Unele dispozitive sunt, de asemenea, setate în mod implicit să se pornească odată ce cablul este conectat. Chiar şi în timpul orelor de veghe, cel mai bine este să vă scoateţi telefonul înainte ca acesta să ajungă la 100% sau, cel puţin, să nu lăsaţi încărcătorul să furnizeze încărcare unei baterii deja pline pentru prea mult timp. Dacă îl lăsaţi conectat pentru o perioadă lungă de timp, îndepărtarea carcasei poate preveni supraîncălzirea acestuia.

 

Încărcarea rapidă deteriorează telefonul mobil?

Majoritatea telefoanelor inteligente moderne acceptă o anumită formă de încărcare rapidă. Cu toate acestea, este adesea necesar să achiziţionaţi un accesoriu suplimentar. Standardul industriei este Quick Charge de la Qualcomm, care oferă o putere de 18 W.

 

Cu toate acestea, mulţi producători de telefoane au propriul lor standard de încărcare rapidă. Multe pot oferi viteze şi mai mari prin ajustarea codului de gestionare a energiei pentru a solicita trimiterea unei sarcini de tensiune mai mare. Samsung vinde acum chiar şi un încărcător de 45W.

 

În timp ce încărcarea rapidă în sine nu va afecta bateria telefonului, care este construită pentru a o suporta, căldura generată va afecta potenţial durata de viaţă a acesteia. Aşadar, depinde de voi să găsiţi un echilibru între avantajele unei încărcări mai rapide şi comoditatea de a vă reîncărca rapid telefonul înainte de a ieşi în grabă pe uşă.

 

În acelaşi mod în care bateriilor de telefon nu le place căldura extremă, nici frigul nu le place. Prin urmare, este de la sine înţeles că ar trebui să evitaţi să vă lăsaţi telefonul într-o maşină fierbinte, pe plajă, lângă cuptor sau în zăpadă. În mod normal, bateriile funcţionează în condiţii optime la o temperatură cuprinsă între 20 şi 30°C, dar perioade scurte în afara acestei limite ar trebui să fie în regulă.

 

Pot folosi orice încărcător de telefon mobil?

Dacă este posibil, utilizaţi încărcătorul care a fost livrat împreună cu telefonul mobil. Aşa este sigur că acesta are valoarea nominală corectă. Sau asiguraţi-vă că încărcătorul unei terţe părţi este aprobat de producătorul telefonului pe care-l aeveţi. Alternativele ieftine de pe Amazon sau eBay vă pot afecta telefonul şi au fost raportate mai multe cazuri de încărcătoare ieftine care au luat foc. Acestea fiind spuse, telefonul dvs. ar trebui să fie încărcat de la un încărcător USB doar cu energia de care are nevoie.

 

Care este efectul de memorie al bateriei unui telefon mobil

Efectul de memorie al bateriei se referă la bateriile care sunt încărcate în mod regulat între 20% şi 80% şi sugerează că telefonul ar putea „uita” cumva acele 40% în plus pe care le ignoraţi în mod obişnuit. Bateriile cu litiu, care se găsesc în majoritatea smartphone-urilor moderne, nu suferă de efectul de memorie a bateriei, deşi bateriile mai vechi pe bază de nichel (NiMH şi NiCd) suferă de acest efect.

 

Cele pe bază de nichel îşi uită întreaga capacitate dacă nu sunt descărcate şi încărcate de la 0 la 100%. Dar, dacă vă ciclaţi în mod obişnuit bateria litiu-ion de la 0 la 100%, veţi afecta negativ durata de viaţă a acesteia.

 

Evitaţi încărcăturile parazite

Dacă vă încărcaţi telefonul în timp ce îl folosiţi, de exemplu, în timp ce vizionaţi un videoclip , puteţi avea probleme cu bateria prin crearea de mini-cicluri, în timpul cărora părţi ale bateriei se ciclează şi se deteriorează continuu într-un ritm mai rapid decât restul celulei. În mod ideal, ar trebui să vă opriţi dispozitivul în timp ce îl încărcaţi. Dar, mai realist, lăsaţi-l pur şi simplu inactiv în timpul încărcării.

 

Setări de protecţie a bateriei în funcţie de producătorul telefonului mobil

OnePlus are un monitor de baterie numit „Optimized Charging” din OxygenOS 10.0. Acesta este activat în „Setări / Baterie”. Astfel, smartphone-ul îşi aminteşte la ce oră obişnuieşti să te dai jos din pat dimineaţa şi finalizează ultima etapă critică de încărcare de la 80 la 100% doar cu puţin timp înainte de a te trezi – adică cât mai târziu posibil.

 

Terminalele Google au funcţia „Adaptive Charging”

Google oferă protecţie integrată a bateriei pentru dispozitivele sale începând cu Pixel 4. Veţi găsi funcţia „Adaptive Charging” (Încărcare adaptivă) în „Settings / Battery / Smart battery” (Setări / Baterie / Baterie inteligentă). Dacă o utilizaţi pentru a vă încărca dispozitivul după ora 21:00 şi, în acelaşi timp, setaţi un ceas deşteptător între orele 5:00 şi 10:00, veţi avea în mână un smartphone proaspăt încărcat atunci când vă veţi trezi, dar încărcarea completă este finalizată doar cu puţin timp înainte de sunarea ceasului deşteptător.

 

Samsung are funcţia „Protect Battery”

Samsung dispune de o funcţie de încărcare a bateriei în anumite tablete, cum ar fi Galaxy Tab S6 sau Galaxy Tab S7. „Protect Battery” poate fi găsită în „Settings / Device maintenance / Battery” (Setări / Întreţinere dispozitiv / Baterie). Atunci când funcţia este activată, dispozitivul defineşte pur şi simplu capacitatea maximă a bateriei la 85%.

 

Foloseşte funcţia „Optimized Battery Charging” de la Apple

Funcţia „Optimized Battery Charging” de la Apple are ca scop principal reducerea intervalului de timp în care bateria este încărcată puternic. Încărcarea completă peste 80% este întârziată sau nici măcar nu se realizează în anumite situaţii. Depinde, de asemenea, de propria locaţie, astfel încât golurile de energie ar trebui evitate atunci când călătoriţi sau sunteţi în vacanţă, de exemplu.

 

Ajută-te de Asistentul de baterie de la Huawei

Asistentul de baterie de la Huawei se numeşte „Smart Charge” şi este disponibil din EMUI 9.1 sau Magic UI 2.1. Funcţia poate fi activată în „Setări / Baterie / Setări suplimentare”. Asta înseamnă că încărcarea dispozitivului este oprită la 80% pe timp de noapte şi finalizată doar înainte de a vă trezi. Şi aici, comportamentul de utilizare şi, dacă este necesar, o setare a ceasului deşteptător este inclusă în planificare.

 

Funcţia „Battery Care” de la Sony se găseşte în setările bateriei pentru multe modele. Dispozitivul învaţă când şi pentru cât timp utilizatorii conectează cablul de încărcare. Astfel reglează sfârşitul încărcării astfel încât să coincidă cu deconectarea alimentării cu energie electrică. De asemenea, dispozitivele Sony pot fi încărcate cu o încărcare maximă de 80 sau 90%.

 

Păstraţi bateria telefonului mobil la rece

După cum v-aţi putea aştepta, căldura este inamicul unei baterii. Nu o lăsaţi să se încălzească sau să se răcească prea tare, mai ales atunci când o încărcaţi. Dacă un telefon se încălzeşte prea tare, îi veţi deteriora bateria. Aşa că încercaţi să îl menţineţi rece, pe cât posibil.

 

Încărcarea telefonului de la o bancă de alimentare pe plajă, pe un şezlong, este cel mai rău scenariu pentru sănătatea bateriei. Încercaţi să vă ţineţi telefonul la umbră dacă trebuie să îl încărcaţi într-o zi toridă de vară. Încărcarea lângă o fereastră poate duce la un exces de căldură.

 

Nici frigul nu este bun pentru baterii. Lăsaţi telefonul să ajungă la temperatura camerei înainte de a conecta cablul. Căldura şi bateriile nu au ce căuta împreună. Bateriile se dezvoltă cel mai bine în jurul a 20-25 de grade.

 

Sfaturi pentru depozitarea bateriilor

Nu lăsaţi o baterie cu litiu să zacă prea mult timp la 0%, dacă nu o utilizaţi pentru o perioadă de timp, lăsaţi-o cu o încărcare de aproximativ 50%. Dacă aveţi de gând să puneţi telefonul deoparte pentru o perioadă lungă de timp, încărcaţi-l mai întâi undeva între 40-80% şi apoi opriţi telefonul.

 

Veţi constata că bateria se va descărca între 5% şi 10% în fiecare lună. Dacă o lăsaţi să se descarce complet, ar putea deveni incapabilă să mai ţină încărcătura. Acesta este probabil motivul pentru care durata de viaţă a bateriei unui telefon vechi este mult mai slabă după câteva luni de stat într-un sertar, chiar dacă nu a fost folosit.

 

Sfaturi de final pentru o durată de viaţă mai lungă a bateriei telefonului

  1. Folosiţi mai des modul de economisire a energiei. Acesta reduce consumul de energie şi, prin urmare, reduce numărul de cicluri,
  2. Încercaţi modul întunecat al ecranului, deoarece telefonul opreşte pixelii care afişează negru, Acest lucru înseamnă că economisiţi durata de viaţă a bateriei atunci când panourile albe se întunecă,
  3. Reduceţi luminozitatea telefonului,
  4. Dezactivaţi actualizările în fundal pentru aplicaţiile despre care consideraţi că nu au nevoie, reduce, de asemenea, consumul de energie,
  5. Opriţi sau puneţi telefonul în modul Avion atunci când nu aveţi nevoie de el, de exemplu peste noapte, de preferinţă când mai aveţi un nivel rezonabil al bateriei,
  6. Nu forţaţi închiderea aplicaţiilor. Sistemul de operare al telefonului este cel mai bun în a pune pe pauză aplicaţiile de care nu este nevoie,
  7. Utilizează un consum de energie mai mic decât o „pornire la rece” pentru fiecare aplicaţie în parte, din nou şi din nou,
  8. Evitaţi încărcătoarele şi cablurile ieftine. Atunci când cumpăraţi cabluri de încărcare şi prize, este o falsă economie să cumpăraţi produse ieftine,
  9. Verificaţi dacă hardware-ul are un control al încărcării, mai degrabă decât un circuit inferior, ieftin, altfel există riscul de supraîncărcare,
  10. Vedeţi cele mai bune încărcătoare de telefon, cele mai bune cabluri de încărcare pentru iPhone, cele mai bune cabluri USB-C şi cele mai bune cabluri de încărcare MicroUSB.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro