Agenţia de protecţie a datelor din Spania a câştigat un proces cu Google care durează de mai bine de şase luni. Google trebuie acum să plătească 900.000 euro.

După mai bine de şase luni în care cei doi se întâlnesc la tribunal, Google a pierdut procesul şi trebuie acum să plătească o amendă de 900.000 euro, aproximativ 1.38 milioane de dolari pentru violarea intimităţii utilizatorilor. Aceasta nu este singura problemă a lui Google la momentul de faţă, Franţa insistând că va lua măsuri legale împtriva acestuia. De asemenea autorităţile din Germania, Italia, Olanda şi Marea Britanie deschid în paralel acţiuni similare. Majoritatea acestor cazuri au ca scop modificarea regulilor de intimitate ale utilizatorilor în funcţie de legislaţia fiecărei ţări implicate.

”Google colectează şi procesează informaţiile personale ale utilizatorilor diverselor servicii ale acestuia. Agenţia consideră că Google a violat drepturile la protecţia datelor personale. Termenii de confidenţialitate ai lui Google nu informează utilizatorii cum sunt colecate datele, de exemplu informaţii din mailurile primite şi trimise de aceştia care generează reclamă targetată. De asemenea Google nu specifică în mod clar cât timp sunt păstrate aceste informaţii şi fac destul de dificilă procedura de a afla acest lucru pentru alte agenţii în măsură să întrebe de ele.” a declarat agenţia de protecţie a datelor din Spania.

La fel ca şi alte companii de aceeaşi anvergură, Google a intrat în vizorul multor ţări după dezvăluirile lui Edward Snowden cu privire la modalitatea în care Statele Unite colectează datele utilizatorilor din întreaga lume. Userii sunt însă mai îngrijoraţi de furtul informaţiilor personale şi furtul bunurilor decât de ameninţarea reală online şi de modul cum ni se servesc reclamele.