Din considerente de securitate, începând cu luna aprilie, cel mai folosit browser va iniţia un proces care, treptat, va duce la blocarea completă a download-urilor din afara conexiunilor securizate.

 

Google vrea să se asigure că pe lângă conexiunile HTTPS folosite de site-uri nu se pot strecura fişiere nesigure, care pot duce la instalarea de malware. Unele site-uri, deşi au trecut la HTTPS, nu folosesc acest protocol pentru toate transferurile, ceea ce reprezintă o sursă de nesiguranţă pentru utilizatori.

 

De aceea, Google a pus la cale un plan în cinci etape pentru Chrome, care va debuta în aprilie şi se va finaliza prin blocarea completă a download-urilor nesigure.

 

Începând cu Chrome 82, care va fi lansat în luna aprilie, browser-ul va afişa o avertizare atunci când se încearcă descărcarea unui fişier executabil nesigur.

 

Pasul 2 este blocarea completă a executabilelor în Chrome 83, versiune din care vor fi afişate avertizări pentru arhive.

 

În Chrome 84 vor fi blocate arhivele şi afişate avertizări pentru documente şi fişiere .txt. Din versiunea 85 vor fi blocate documentele şi .txt-urile şi vor fi afişate avertizări pentru fişierele multimedia.

 

În fine, toate tipurile de fişiere din surse nesigure vor fi blocate în Chrome 86.

 

Planul este valabil pentru versiunea de desktop. Blocarea fişierelor nesigure va fi pusă în practică şi pe platformele mobile, însă cu o versiune mai târziu decât se va face pe desktop.

 

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro