CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a reluat discursul prin care îşi asumă răspunderea pentru scandalul "Cambridge Analytica", miercuri, la începutul celei de-a doua audieri din Congresul american. El se află de această dată în faţa Comisiei pentru energie şi comerţ a Camerei Reprezentanţilor. Co-fondatorul Facebook a spus că el şi echipa sa iau în considerare să intenteze un proces în urma scandalului "Cambridge Analytica” şi că şi datele sale personale au fost folosite de această companie pentru a influenţa procesul electoral din 2016.

Democratul Eliot Engel l-a întrebat pe Zuckerberg dacă Facebook plănuieşte să intenteze un proces împotriva lui Kogan, Cambridge Analytica sau Universitatea Cambridge University.

"Este o posibilitate pe care o luăm în considerare. Am acţionat deja suspendându-l pe Kogan de pe platformă şi vom realiza un audit pentru a ne asigura că el va şterge toate datele pe care le deţine”, a răspuns CEO-ul Facebook.

"Am aflat că există un întreg program asociat cu Cambridge University, în care mai mulţi cercetători, nu doar Aleksander Kogan, au dezvoltat aplicaţii similare. Aşa că trebuie să înţelegem dacă se petrece ceva rău la Cambridge University în ansamblu, ceva care ar necesita o acţiune mai puternică din partea noastră”, a adăugat el.

La o întrebare a Annei Eshoo, o democrată din California, Zuckerberg a răspuns că şi datele lui personale au fost incluse între cele folosite de Cambridge Analytica.

Eshoo l-a mai întrebat pe Mark Zuckerberg dacă el consideră că are obligaţia morală să conducă o platformă care protejează democraţia. CEO-ul Facebook a răspuns afirmativ.

Preşedintele Comisiei, Greg Walden, care a deschis această audiere a lui Zuckerberg, a precizat că, deşi Facebook s-a dezvoltat, este îngrijorat că "platforma nu s-a maturizat”.

"În ciuda binelui pe care îl aduce, Facebook poate fi un instrument pentru grupuri precum Rusia sau Cambridge Analytica (…) Avem nevoie de termeni cu privire la intimitatea noastră pe care să îi putem înţelege şi legislaţie pentru protejarea datelor”, a spus la rândul său democratul Frank Pallone.

Zuckerberg a repetat faptul că profesorul Aleksander Kogan şi reprezentanţii Cambridge Analytica au obţinut şi au folosit date în mod impropriu, în pofida faptului că un senator, Richard Blumenthal, a lansat, marţi, termenii serviciului, care ar fi arătat că aceştia au avut permisiunea de a distribui, vinde şi transfera acele informaţii.

"În cea mai mare parte a existenţei noastre, ne-am concentrat pe tot binele pe care îl poate genera conectarea oamenilor. În timp ce Facebook s-a dezvoltat, oamenii au primit un nou instrument puternic pentru a rămâne conectaţi la persoanele pe care le îndrăgesc”, şi-a reluat Zuckerberg discursul pe care l-a susţinut şi marţi, în faţa comisiilor de Comerţ şi Juridice ale Senatului american.

El a amintit că pe Facebook s-a desfăşurat campania #MeToo împotriva hărţuirii şi abuzului sexual şi că platforma a fost folosită pentru strângerea unei sume de 20 de milioane de dolari pentru a le oferi ajutor victimelor uraganului Harvey. El a mai precizat că 70 de milioane de afaceri mici folosesc Facebook pentru a crea locuri de muncă şi pentru a se dezvolta.

Zuckerberg a spus, din nou, că nu este suficient ca Facebook să conecteze oamenii, ci trebuie să se asigure că aceste conexiuni sunt pozitive.

"Nu este suficient să conectăm oamenii, trebuie să ne asigurăm că acele conexiuni sunt pozitive. Nu este suficient să le oferim oamenilor o voce, trebuie să ne asigurăm că ei nu folosesc această voce pentru a le face rău altor oameni sau pentru a răspândi informaţii eronate. Nu este de ajuns să le oferim oamenilor control asupra informaţiilor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii cărora ei le oferă aceste informaţii le protejează, de asemenea”, a explicat şi de această dată co-fondatorul Facebook.

"În consiliul Facebook, avem responsabilitatea nu doar de a construi instrumente, ci de a ne asigura că aceste instrumente sunt folosite pentru a face bine. Va dura ceva timp să realizăm toate schimbările pe care trebuie să le facem, dar eu sunt hotărât să reuşim. Acest demers include modul în care protejăm informaţiile oamenilor şi în care să salvgardăm alegerile din lume”, a repetat Zuckerberg.

Co-fondatorul Facebook, care are 1,70 metri înălţime, foloseşte la această audiere o pernă suplimentară aşezată pe scaunul său, pentru a fi mai înalt, detaliu observat de către jurnaliştii prezenţi la audiere