Tarifele de roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) vor fi eliminate începând cu data de 15 iunie 2017, iar din acel moment utilizatorii finali din România pot beneficia de avantajele pieţei interne comunitare, a declarat pentru Agerpres, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare şi Administrare în Comunicaţii (ANCOM).

„Începând cu data de 15 iunie 2017, utilizatorii finali din România (cu abonamente sau cartele) vor putea folosi minutele/SMS-urile/MB(GB), disponibile la nivel naţional în afara propriei reţele, inclusiv în roaming în interiorul UE, fără alte costuri suplimentare. În cazul utilizatorilor finali de cartele şi a celor care beneficiază de planuri tarifare nelimitate, furnizorii vor putea aplica anumite limite rezonabile în ceea ce priveşte serviciile de date consumate în roaming în interiorul UE. Principiile pentru stabilirea acestor limite rezonabile au fost agreate la nivel european, dar ANCOM are mai multe responsabilităţi în ceea ce priveşte modul concret în care acestea vor fi aplicate şi monitorizate”, a declarat Cătălin Marinescu.

Anul trecut, pe 21 septembrie, Comisia Europeană a garantat că, începând din luna iunie 2017, nu vor mai fi impuse tarife de roaming europenilor care călătoresc în alte state membre ale Uniunii Europene, revenind asupra unei propuneri anterioare controversate ce viza eliminarea tarifelor de roaming doar pentru o perioadă limitată de 90 de zile pe an.

Noua propunere a Comisiei va permite operatorilor să controleze modul de consum al abonaţilor, pe baza mai multor criterii. De exemplu, să verifice dacă un consum în ţara de rezidenţă nu este insignifiant comparativ cu consumul din străinătate. În cazul unor suspiciuni de abuz, operatorii vor trebui mai întâi să alerteze abonatul, ulterior putând să îi impună tarife de roaming de 4 eurocenţi pe minut de apel vocal, un eurocent pentru un SMS şi 0,85 eurocenţi pentru un megabit de date.

Ultima etapă intermediară reglementată de Comisia Europeană înainte de eliminarea completă a tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene, a demarat pe 30 aprilie 2016. Astfel, potrivit ANCOM, 'în această perioadă, utilizatorii români care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming vor comunica în ţările UE la aceleaşi costuri ca în România, la care operatorii pot adăuga o taxă suplimentară de maximum 5 eurocenţi/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE, maximum 1,14 eurocenţi/minut pentru apelurile primite, cel mult 2 eurocenţi pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) către ţările UE, în timp ce accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu maximum 5 eurocenţi/MB (toate fără TVA)'.