Imprimanta a ajuns încet-încet un obiect de mare ajutor şi acasă, nu numai la birou. Unii îşi printează reţetele, alţii – pozele, părinţii le tipăresc copiilor planşe de lucru sau desene de colorat şi mai sunt şi cei care vor să aibă şi pe hârtie schiţe pentru diverse proiecte de bricolaj în casă şi grădină. Şi, cu siguranţă, nu am epuizat motivele pentru care o imprimante chiar prinde bine.

Însă, odată ce ai imprimanta, credem că ţi-ar fi utile şi o serie de trucuri pentru a o întreţine ieftin şi pentru a o menţine în bună stare de funcţionare. Noi am strâns opt întrebări frecvente şi, cu ajutorul specialiştilor, am găsit şi răspunsurile potrivite.

1: Folosesc imprimanta de scurt timp. Cum ştiu când se impune o schimbare a cartuşului?

În primul rând, schimbarea unui cartuş inkjet golit nu ar trebui amânată. Utilizarea unei imprimante cu cartuş aproape gol nu numai că va duce la pagini printate foarte prost, dar poate fi şi cauza deteriorării permanente a duzelor capului de scriere, prin supraîncălzirea lor şi înfundarea cu cerneală uscată.

2: Cum se înlocuieşte, pe paşi, un cartuş de imprimantă?

În primul rând verificaţi că imprimanta e în funcţiune, este conectată la PC şi alimentată cu hârtie. Cartuşul trebuie înlocuit în momentul în care este afişat mesajul pe imprimantă sau atunci când constataţi scăderea semnificatiă a calităţii imprimării (culorile sunt fade sau nu se regăsesc).

Iată şi paşii pentru a înlocui corect un cartuş:

1. Vechiul cartuş trebuie scos din imprimantă;
2. Comparaţi codul de pe vechiul cartuş (afişat într-un loc vizibil pe eticheta cartuşului), cu codul de pe noul cartuş (ce se regăseşte pe ambalaj);
3. Instalaţi cartuşul nou – Scoateţi cartuşul din cutie. Aici veţi găsi instrucţiunile de instalare a cartuşului. Practic, trebuie să urmaţi în sens invers procesul de demontare a cartuşului de la pasul 1;
4. Verificaţi cartuşul – imprimantele efectuează de regula automat un ciclu de mentenanţă care constă în amorsarea cernelii, a tonerului, curăţarea şi calibrarea sistemului de imprimare. La finalul procesului imprimanta va scoate o pagină de test.

3: Cum poţi să reîncarci un cartuş de imprimantă?

Va trebui să urmezi instrucţiunile kit-ului de reîncărcare, iar acest lucru presupune umplerea seringii iar apoi injectarea ei printr-un orificiu special al cartuşului cu cerneală. Operaţiunea nu este deloc complicată, iar majoritatea kit-urilor oferă şi instrucţiuni de utilizare în format tipărit. În cazul în care efectuezi pentru prima dată această operaţiune este posibil să nu faci totul ca la carte (te poti murdări cu cerneală sau poţi stropi obiectele din jur). Cartuşul color este un pic mai dificil de realimentat, deoarece va trebui să-ţi dea seama care sunt orificiile pentru culoarea galbenă, roşie şi albastră.

4: De câte ori poţi reîncărca un cartuş?

Cel negru se poate reîncarca de maximum 40 de ori, iar cel color de maximum 10 ori. Intensitatea utilizării cartuşelor (dacă un cartuş este folosit frecvent – tipăriţi multe pagini în fiecare zi, de exemplu -, atunci va permite un număr de încărcări mai mare. Şi calitatea cernelii utilizate influenţează numărul de încărcări posibile. aşa că e bine să folosiţi mereu sau foarte des doar produse originale.

5: Ce este mai ieftin: un cartuş nou sau reumplerea cartuşului?

Reumplerea unui cartuş cu ajutorul kit-ului este o soluţie mult mai ieftină decât achiziţionarea unui cartuş nou. Acest lucru se aplică la aproape orice imprimantă indiferent de producător sau preţul iniţial al imprimantei.

6: Cum prelungim durata de viaţă a unui cartuş?

După golire, cartusul trebuie încărcat imediat (pentru ca cerneala să nu se usuce pe duze şi să grăbească înfundarea acestora). Este recomandat să tipăriţi 1-2 pagini/săptămână pentru a evita astfel depunerile.

Trebuie spus aici şi că banda adezivă nu se aplica pe duze după golire! (acestea se pot deteriora, este posibilă amestecarea culorilor, în cazul cartuşelor color, poate duce la amestecarea culorilor şi la deteriorarea cartuşului).

Periodic (o dată la 2-3 săptămâni), e bine să daţi imprimantei comanda de curăţare a cartuşelor. Apăsaţi periodic (în jur de 2-3 ori pe săptămână), comanda de curăţare “Clean noozle” sau “Clean cartridge” a imprimantei.

7: Care este diferenţa dintre un cartuş şi un toner?

Diferenţa este dată în primul rând de starea de agregare. Cerneala este lichidă, iar tonerul este de tip pudră. Principiile de funcţionare a imprimantelor sunt diferite.

8: Care este diferenţa dintre imprimantele InkJet şi LaserJet?

Imprimantele InkJet imprimă prin aplicarea unor jeturi microscopice de cerneală prin duzele vertical dispuse, ce traversează hârtia de la dreapta la stânga.

Imprimantele LaserJet tipăresc printr-o rază laser ce transpune imaginea pe un cilindru încărcat electrostatic care atrage tonerul şi îl distribuie pe hârtie. După acest proces, hârtia trece prin nişte role care o presează şi încălzeşte pentru ca tonerul să poată adera permanent.