Trei elevi din Constanţa au inventat o vestă care indică pulsul, temperatura şi umiditatea corporală. Vesta biometrică se conectează prin bluetooth la un telefon Android, iar cu ajutorul unei aplicaţii, utilizatorul află toate informaţiile de care are nevoie. Aplicaţia transmite informaţiile pe internet, mesaje de urgenţă, iar la nevoie poate suna chiar la 112.

Întregul proiect a pornit de la o problemă de sănătate a unuia dintre cei trei elevi.

Ioana Bărbuliceanu, elev Liceul Teoretic "Carmen Sylva" Eforie Sud: „A intervenit un tratament care îmi interzice să fac sport. Pentru că nu am putut să renunţ în totalitate, am venit cu ideea de a crea haine inteligente, biometrice, ca să ne ajute să prevenim aceste probleme de sănătate.

Atunci când o persoană poartă această vestă se poate conecta la telefon şi astfel îşi poate monitoriza în timp real funcţiile vitale.

Andrei Mândră, elev Liceul Teoretic "Carmen Sylva" Eforie Sud: „Are un senzor de puls, un senzor de temperatură şi umiditate şi un senzor de EKG, care sunt legaţi direct de persoană şi transmite datele prin intermediul modului bluetooth la telefon, în aplicaţie, iar aplicaţia mai departe le transmite pe internet sau transmite sms-uri de urgenţă şi poate suna chiar şi la 112.”

La sfârşitul lunii mai, elevii din Eforie Sud vor participa cu acest proiect, la Haga, la Olimpiada Internaţională pentru proiecte durabile de mediu, unde s-au calificat după ce au câştigat selecţia naţională.

Andreea Ghena, elev Liceul Teoretic "Carmen Sylva" Eforie Sud: „Este competiţia destul de mare, dar noi avem speranţe şi credem că proiectul nostru se va ridica la aşteptările juraţilor.”

La acest concurs vor participa peste 2.500 de elevi din 65 de ţări, de pe toate continentele.

Digi 24