Nouă din zece persoane suferă de 'sindromul vibraţiilor fantomă', fenomen  datorat utilizării intense a telefonului mobil, consideră dr. Robert Rosenberger, filosof şi profesor asistent la Georgia Institute of Technology din Atlanta (SUA), scrie The Independent în ediţia online.

Utilizatorii telefoanelor mobile au senzaţia eronată că telefonul lor sună, însă este vorba despre deprinderile memorate de organismul uman în urma utilizării intense a telefonului mobil.

Cercetarea lui Robert Rosenberger sugerează că, atunci când o persoană îşi lasă telefonul mobil în buzunar, dispozitivul devine 'parte integrantă' a corpului utilizatorului, situaţia fiind similară cu ochelarii de vedere despre care cei care-i poartă susţin că uită de ei.

'Oamenii continuă apoi să perceapă alte senzaţii, ca de exemplu mişcarea hainelor, spasme musculare, drept vibraţii ale telefonului mobil, însă este vorba doar de o halucinaţie', a declarat dr. Robert Rosenberger.

Într-un interviu acordat BBC, Rosenberger a declarat că un studiu recent la care au participat studenţi înscrişi într-un program de licenţă a evidenţiat că 90% dintre cei chestionaţi au declarat că s-au confruntat cu fenomenul vibraţiilor iluzorii. Potrivit lui Robert Rosenberger, cei chestionaţi au spus că sunt neliniştiţi 'din cauza diferitelor tehnologii folosite, fie că este vorba despre mesajele text sau cele de tip e-mail, pentru că îi ţin într-o stare de nervozitate'.

Cercetarea a fost publicată în revista de specialitate Computers in Human Behaviour.

AGERPRES