Cel mai activ consilier local atunci când în discuţie sunt probleme legate de Petrolul a pus punctul pe i în privinţa actualei situaţii de la echipă. Avocatul George Botez a vorbit deschis despre ancheta DNA, despre premierea Petrolului din bani publici, dar şi despre faptul că echipa, indiferent de numele conducătorilor, este a ploieştenilor. Iar ambiţiile de performanţă ale acestora sunt absolut justificate.

Domnule Botez, cât de mult deranjează Petrolul?

Petrolul a devenit, peste noapte, un brand, o echipă de top naţional. Dacă până acum un an era abonată la un joc mediocru şi la o clasare în partea inferioară a clasamentului, începând de anul trecut, prin câştigarea Cupei României şi clasarea pe locul 3 în campionat a devenit, pentru unii, dintr-un outsider un inamic.

Are legătură acest lucru cu ceea ce se întâmplă azi ?

Şi da şi nu ! Organele în drept, care efectuează ancheta (şi aici mă refer la DNA) au în mod clar obligaţia să verifice relatia dintre Consiliul Local Ploieşti şi echipa de fotbal. Curios este, însă, faptul că acest lucru se face în anul 2014, deşi, sub diferite forme, din bugetul local s-au transferat bani şi în administraţia trecută. Sute de miliarde au plecat pe relaţia Primăria Ploieşti – clubul FC Petrolul, în perioada 2009 – 2012, fără ca sumele să fie justificate de club. Actuala administraţie a stopat această formă de finanţare şi a condiţionat plata unor bonusuri de obţinerea performanţelor. Iar performanţele clubului Petrolul bucură ploieştenii. Să nu uităm că pe 1 iunie anul trecut, peste 30.000 de ploieşteni s-au deplasat la Bucuresti şi au făcut cea mai mare demonstraţie de dragoste pentru o echipă de fotbal din Romania, probabil de când există fotbalul pe la noi. Şi aceasta dovedeste că nu s-a greşit atunci când banii au fost condiţionaţi de performanţă.

Acum, DNA extinde cercetările şi pentru anii 2009-2012. Ţine de normalitatea unei astfel de anchete?

Este normal. Când am fost audiat la DNA, am arătat că votul nostru, al actualului consiliu, a însemnat stoparea viramentelor anterioare care nu aveau justificare în documente. Îmi pare rău că DNA nu a avut urechi să asculte atunci când era cazul. Şi aici mă refer la perioada când echipa se zbătea prin B, în mediocritate, şi cheltuia 80 de miliarde de lei vechi din banii municipalităţii, fără să justifice un leuţ. Managerul avea 10 000 de euro pe lună, iar femeile de serviciu se întreceau în prime. Şi au fost mulţi ziarişti care au tras semnale de alarmă în acea perioadă. Oricum, este bine că se verifică acum şi ce s-a întâmplat atunci. Cred că am procedat bine când am modificat înţelegerea cu Petrolul, condiţionând alocarea de bani de obţinerea de performanţe. Măsura a fost garantată pentru legalitate atât de aparatul primăriei, care a dat viza anterioară de legalitate, cât şi de prefectură, care a vizat şi ea, ulterior, legalitatea hotărârilor luate de noi.

Se va menţine premierea echipei şi pe viitor ?

Repet, din punctul meu de vedere, premierea este legală. Daca, însă, în ancheta desfăşurată de DNA se va dovedi că există aspecte nelegale în această operaţiune, vom lua măsurile de remediere a situaţiei. Aşa după cum deja se cunoaşte, în şedinta de consiliu de vineri vom propune suspendarea executării contractului cu Asociaţia Lupii Galbeni, până la finalizarea anchetei DNA. Dacă se va valida legalitatea premierii, vom continua contractul cu asociaţia, însă, personal voi propune modificarea drastică a grilei de premiere, în sensul că se va premia doar obţinerea unor rezultate de excelenţă. Iar prin excelenţă mă refer la locurile 1-3 în campionat, cu valori descrescatoare pentru fiecare loc, cât şi câştigarea Cupei României. Nu cred că pentru o echipă care a obtinut locul 3 în campionat şi a luat Cupa României, obţinerea unui rezultat sub acest nivel mai poate fi considerată performanţă care să fie premiată. Ploieştenii vor sa fie în top şi nu în altă parte. Conducerea Petrolului, dacă nu a înţeles până acum, poate o va face de acum încolo şi se va lămuri că zecile de mii de suporteri doresc câştigarea de trofee şi nu locul 10 în campionat ! Şi sunt convins că acest punct de vedere va avea trecere în consiliul local şi nu va deranja actuala conducere a clubului Petrolul care, am văzut, a declarat in presa centrală de ieri că are suficiente mijloace să susţină singură echipa. De altfel, conducerea echipei Petrolul avea obligaţia să păstreze nivelul valoric al lotului şi a avut mână liberă să facă ce doreşte. Le reamintesc, însă, domnilor din conducere, că Petrolul este al ploieştenilor, iar ploieştenii vor performanţă. Când, însă, este vorba de banul public, trecem pe primul plan interesul ploieştenilor şi decidem noi, consilierii. Or, este clar, toată lumea vrea performanţă !