Tenisul este jucat de milioane de oameni din întreaga lume, pe diverse suprafeţe, în cadrul competiţiilor sau doar pentru a face mişcare. Pentru cei care vor să devină jucători profesionişti, costurile pregătirii şi antrenamentelor sunt foarte mari – tenisul a fost un sport preţios încă de la începuturile sale. Din ce motiv, poţi afla citind mai departe!

Primele variante ale jocului de tenis se pare că datează din Grecia Antică. Totuşi, adevărata istorie a jocului de tenis aşa cum îl ştim astăzi a început în secolul al XII-lea, în Franţa, cu o versiune a jocului de handbal numită „paume”, termen care se traduce prin cuvântul „palmă”. În acest joc, mingea era lovită cu mâna, iar mediul în care se juca era cel mănăstiresc. Ulterior, s-a creat o barieră între jucător şi minge, mai întâi prin intermediul unei mănuşi, iar apoi prin inventarea unei versiuni primitive a rachetei de tenis.

Mingea de tenis a suferit şi ea modificări, de la mingi de lemn până la crearea unor mingi umplute cu celuloză, pentru ca aceasta să sară mai bine.

Aşa cum spuneam, tenisul a fost rezervat păturii superioare a societăţii încă de la început, sportul câştigând popularitate în rândul regilor şi nobililor între secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea. Regele Henric al VIII-lea, care a rămas în istorie pentru faptul că a dus separarea Bisericii Angliei de Roma, a fost şi printre primele capete încoronate care au construit un teren de tenis, la Hampton Court Palace. Acest teren construit în anii 1530 nu mai există, dar un teren similar de la 1625 a supravieţuit şi încă este utilizat şi astăzi.

Dar de unde vine numele de tenis?

Explicaţia este foarte simplă: jucătorii francezi începeau jocul strigând cuvântul "Tenez!", adică „Iată!” sau „Prinde!” – cuvânt care a evoluat apoi în „tenis”

În secolul al XIX-lea, tenisul a continuat să se dezvolte şi în districtul Wimbledon din Londra s-a deschis All England Croquet Club. Câţiva ani mai târziu, tenisul a început să fie jucat afară, pe iarbă. Acesta a fost începutul tenisului modern. În 1874 a avut loc primul turneu de tenis pe iarbă în Statele Unite ale Americii. Fraţii Joseph şi Clarence Clark au dus pe continentul american seturile de joc de tenis dezvoltate de Walter Wingfield, iar jocul a prins aproape imediat la publicul de peste ocean.

Întorcându-ne la Wimbledon, în 1877 a avut loc aici primul campionat mondial de tenis, iar câştigătorul a fost Spencer Gore.

Au urmat multe alte premiere:

-          1900 – s-a jucat prima Cupă Davis;

-          1913 – s-a înfiinţat Federaţia Internaţională de Tenis;

-          1937 – prima transmisiune la radio a unui meci de tenis;

-          1972 – a fost înfiinţată ATP (Asociaţia profesioniştilor în tenis);

-          1989 – terenurile de zgură sunt acceptate ca suprafaţă pentru meciuri profesioniste;

-          2006 – Roger Federer a câştigat trei din cele patru competiţii majore din anul respectiv;

-          2017 – Serena Williams devine cea mai mare jucătoare de tenis câştigând al 23-lea titlu de Grand Slam.

Astăzi, tenisul este printre cele mai apreciate sporturi, atrăgând o mulţime de jucători de toate vârstele şi nivelurile,cote pariuri tenis pe numeroase site-uri de profil şi milioane de spectatori pentru meciurile importante transmise la televizor sau online. Rămâne doar să vedem ce rezervă viitorul pentru sportul alb.