Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută după ce s-au vândut drepturile de televizare a Ligii 1 pentru următorii cinci ani, că va cere Federaţiei Române de Fotbal să facă un nou dosar de licenţiere pentru promovarea din Liga 2. Dacă solicitarea lui Iorgulescu va fi acceptată, va fi pusă în aplicare din sezonul fotbalistic următor.

LPF vrea condiţii mult mai dure de licenţiere, dorind, în acest mod, să nu mai vadă în Liga 1 echipa care să nu aibă stadioane cu condiţii de primă ligă. E un atac direct al lui Iorgulescu, chiar dacă nu a numit echipele, împotriva unor formaţii ca Academica Clinceni, Sportul Snagov şi Chindia Târgovişte, care nu au stadioane şi condiţii să joace în Liga 1.

"Afectează promovarea cluburilor mici în Liga 1, pentru că aceste cluburi nu au stadioane şi condiţii pentru a juca în Liga 1. Din acest punct de vedere, suntem în discuţii cu FRF să facem nişte schimbări, pentru că nu le mai putem acorda graţiere să joace un an în altă parte, în alte localităţi unde găsesc stadion omologat. Nu se mai poate face ceva acum, ci trebuie anunţat cu un an înainte. Aşa nu se mai poate, pentru că ne trezim că intră în Liga 1 echipe ca... Hermannstadt, care a primit perioadă de graţiere să joace în altă parte, fiindcă nu are stadion şi şi-l renova pe cel propriu până la finalul anului, şi nici acum nu joacă pe propriul stadion. Ne gândim ca, pe viitor, cele care nu îndeplinesc condiţiile de licenţiere să nu promoveze", e de părere Gino Iorgulescu.

În acest moment, în Liga 2, cu opt etape înainte de finalul sezonului, lider este Academica Clinceni, cu 70 de puncte, iar pe locul 2 se află Chindia, cu 66 de puncte. Pe locul 3, de baraj, e Universitatea Cluj (63 pct.), urmată îndeaproape de Sportul Snagov (60) şi Petrolul Ploieşti (59).

Clinceniul şi Snagovului sunt din Ilfov, nu au condiţii de Liga 1 şi nici suporteri, în timp ce Chindia nu are stadion.

Săptămâna trecută, şi Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al LPF, a spus că nu se mai poate continua în acest ritm, cu echipe din Ilfov, fără spectatori, în prima ligă, şi propunea o fuziune între Academica Clinceni şi Rapid. ”Cred că Academica Clinceni ar trebui să facă o combinaţie cu Rapid. Bă, să ne trezim! Unii suporteri cred că ei sunt echipele, nu patronul. Ce vreţi? Să fie doar comune de lângă Bucureşti în Liga 1? Suntem nebuni cu toţi? Chiajna, Voluntari, Otopeni, Clinceni, Snagov... Suntem nebuni? Oraşe ca Timişoara, Arad, Constanţa sau Ploieşti nu au echipe în Liga 1. Nu se poate aşa ceva! Unde aţi mai văzut asta?, a declarat Dragomir.

Pe cine aşteptau şi cine intră pe uşă: în loc de "U" Cluj şi Petrolul s-ar putea să promoveze Clinceni şi Târgovişte

Liga Profesionistă de Fotbal a vândut astăzi drepturile de televizare ale Ligii 1, pentru următoarele cinci sezoane, pentru 28 de milioane de euro, plus TVA, de ediţie de campionat, către aceleiaşi firme care le deţine şi acum.

"Vreau să vă spun că s-a aprobat în Adunarea Generală semnarea contractului cu firma care deţine în acest moment drepturile TV, pentru o perioadă de cinci ani, cu o valoare de 28 de milioane, cu TVA. Nu intrăm în amănunte. Meciurile vor fi difuzate pe Digi Sport, Look, Telekom. S-a votat cu 13 la 1 în favoarea contractului pentru drepturile TV. Singurul club care s-a opus a fost CS U Craiova. Motivul pentru care au votat împotriva a fost că nu le convenea modul în care se fac programările la TV", a spus Gino Iorgulescu, la finalul Adunării Generale la LPF.

Actualul contract, semnat în 2014 cu firma ISB, din Malta, pentru 27,5 milioane de euro net pe an, expiră în această vară.

Sursele ProSport afirmă că şefii cluburilor din Liga 1 au votat în favoarea contractului pentru că, pe de o parte, depind de aceşti bani, iar pe de alta îşi dau seama că sezonul viitor nu va produce schimbări spectaculoase pentru apetitul microbistului român.

"Spaima" Ligii, a deţinătorilor de drepturi TV şi a televiziunilor care transmit meciurile (DigiSport, TelekomSport, LookSport) este că la vară ar putea promova în Liga 1 şi Academica Clinceni, actualul lider al Ligii 2, care are 7 puncte avans faţă de locul 3 cu 8 etape înaintea finalului de sezon.

Iorgulescu şi ai lui aşteptau promovări din partea Universităţii Cluj şi a Petrolului, unele care ar fi ridicat nivelul de interes, dar s-au trezit cu Academica Clinceni (locul 1) şi Chindia Târgovişte (locul 2), echipe fără baze mari de fani, care foarte probabil nu vor juca pe terenul propriu dacă promovează şi care sunt lipsite de interes pentru microbistul obişnuit.