Trei medalii, de valori diferite, obţinute într-o singură zi de sportivii români la cea mai importantă competiţie a verii: Jocurile Europene de la Baku.

Toate medaliile au fost aduse de o singură disciplină: scrima. Ana Maria Brânză a devenit prima campioană din istorie a României la Jocurile Europene în proba de spadă, fiind însoţită pe podium de Simona Gherman, care a cucerit bronzul.

Simona a fost învinsă în semifinale de rusoaica Yana Zvereva, scor 8-15. În finală, Ana Maria Brânză a câştigat cu 15-11 în faţa rusoaicei, după ce avusese mari emoţii în semifinale, când a eliminat-o greu pe Erika Kirpu (Estonia), cu 12-11.

Sabrerul Tiberiu Dolniceanu a obţinut medalia de argint, pierzând în finală în faţa ucraineanului Andriy Yagodka, care s-a impus cu 15-10. Acelaşi ucrainean îl eliminase, în sferturile de finală, şi pe Alin Badea.

România conduce în topul pe medalii la scrimă după prima zi de concurs, iar delegaţia tricoloră este printre favorite şi la competiţiile pe echipe la spadă feminin şi sabie masculin.

România a urcat pe locul 19 în ierarhia generală pe medalii, cu nouă medalii: 1 aur, 4 de argint, 4 de bronz. Liderul general în topul medaliilor este Rusia, care a câştigat deja 47 de titluri continentale.