Americanii îşi vor creşte prezenţa militară în Europa Centrală şi de Est. Este anunţul făcut, marţi, de preşedintele Barack Obama aflat într-o vizită oficială în Polonia, scrie TVR. Iniţiativa de securitate, cum a numit-o liderul american, va include şi mai multe state care nu sunt membre NATO, inclusiv Moldova şi Ucraina. Barack Obama se află într-un turneu de patru zile în Europa.

Noua iniţiativă americană de securitate ăn Europa, a fost anunţată de preşedintele Obama la capatul întâlnirii cu omologul său polonez.

„Astăzi, anunţ o nouă iniţiativă care să întărească securitatea aliaţilor noştri NATO din Europa. În cadrul acestui efort şi cu susţinerea Congresului, Statele Unite îşi vor poziţiona şi mai mult echipament în Europa. Vom creşte personalul american, din armată şi forţele aeriene, în ţările aliate din Centrul şi Estul Europei. Şi ne vom intensifica parteneriatul cu ţări prietene ca Ucraina, Moldova şi Gerogia. Cer Congresului să aprobe 1 miliard de dolari pentru acest efort“, a declarat preşedintele Obama.

După două zile în Polonia, turneul european al preşedintelui american va mai include participarea la summitul G7 de la Bruxelles şi la ceremoniile de Ziua Victoriei din Franţa. Acolo va merge şi Vladimir Putin şi va fi prima ocazie pentru o discuţie faţa în faţa cu Obama de la declanţarea crizei din Ucraina.

Preşedintele american Barack Obama a ajuns marţi în Polonia, unde participă la cea de-a 25-a aniversare a primelor alegeri democratice în această ţară. Este prima etapă a turneului său european, care mai include participarea la summitul G7 de la Bruxelles şi la ceremoniile ocazionate de cea de-a 70-a aniversare de la debarcarea aliaţilor în Normandia la 6 iunie 1944. Potrivit programului anunţat de Casa Albă, Obama stă două zile la Varşovia şi se întâlneşte cu liderii ţărilor aliate din Europa Centrală şi de Est, între care şi România.

Preşedintele american Barack Obama a început, în Polonia, un turneu de patru zile în Europa. Liderul de la Casa Albă va avea discuţii cu şefi de stat din 10 ţări din regiune, printre care şi preşedintele Traian Băsescu. Tema principală a discuţiilor va fi situaţia din Ucraina.

În capitala Poloniei, Barack Obama va încerca să asigure aliaţii Statelor Unite din Europa de Est de sprijinul administraţiei sale, pe fondul îngrijorărilor cu privire la rolul Moscovei în situaţia din Ucraina, unde armata guvernamentală şi-a intensificat ofensiva împotriva insurgenţilor proruşi.

La Varşovia vor fi prezenţi, de asemenea, preşedinţii francez şi german, Francois Hollande şi Joachim Gauck, mai mulţi lideri politici din Europa Centrală şi de Est, precum şi noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, în prima sa vizită în străinătatea după alegerea sa la 25 mai.
Ca semn de puternic sprijin acordat noului regim de la Kiev, Obama va avea miercuri o întrevedere cu Poroşenko, în cadrul căreia ar putea fi discutat un ajutor militar pentru Ucraina.

Această reuniune are loc după excluderea Rusiei din G8 şi anularea întâlnirii la nivel înalt de la Soci - măsuri luate în urma intervenţiei Moscovei în Ucraina.