Noi informaţii incendiare atestă că teroristul nr.1 al României, Omar Hayssam, a fost lăsat intenţionat să fugă în vara anului 2006, cu concursul autorităţilor. În cartea sa “Prădarea României”, scrisă în 2009 alături de scriitorul romano-american Victor Gaetan, fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, în prezent avocat în Baroul Bucureşti, a făcut o dezvăluire de senzaţie.
Acesta a relatat că după fuga lui Omar Hayssam i s-a repartizat şi dosarul privind fuga sa ilegală.
În timpul anchetei vizând fuga teroristului, Nastasiu a intenţionat să se deplaseze la Bagdad şi Damasc, pentru a-l audia pe Hayssam în persoană. În ziua în care trebuia să plece, Nastasiu a fost chemat la Palatul Cotroceni, de către Traian Băsescu, alaturi de noul Procuror General Laura Kovesi, pentru a da explicaţii despre ceea ce avea de gând să investigheze la Bagdad şi Damasc. Băsescu l-a întrebat pe un ton iritat pe procurorul Nastasiu: “Ce veţi face la Damasc?” Procurorul i-a explicat procedurile legale pentru elucidarea ajutorului care i s-a dat pentru fuga din ţară, inclusiv că îi va prezenta noile acuzaţii penale de ieşire ilegală din ţară.
Dupa aceasta întâlnire, procurorul Ciprian Nastasiu a fost chemat la cabinetul Laurei Kovesi, care l-a informat că nu-i va da voie să meargă decât la Bagdad, pentru audierea lui Muhamed Munaf (călăuza jurnaliştilor răpiţi în Irak, care se afla într-o închisoare, sub pază americană). Nastasiu a concluzionat că Laura Kovesi “nu făcea decăt să îndeplinească ordine de sus”, în scopul impiedicării posibilităţii interogării lui Omar Hayssam şi elucidarea circumstanţelor ieşirii sale ilegale din ţară, dar şi ancheta sa privind un trafic de arme.
Ciprian Nastasiu a plecat spre Bagdad împreună cu comisarul de poliţie Cristian Miron. În timp ce se afla la Aman, aşteptând să ia avionul către Bagdad, procurorul Nastasiu a fost sunat în mai multe rânduri pe mobilul său personal, de însuşi fugarul Omar Hayssam, care era dat în urmărire internaţională. Nastasiu susţine în cartea sa că l-a înregistrat cu telefonul său şi că sirianul, pe un ton agresiv, i-a spus despre Vasile Blaga, pe atunci ministru de Interne: “Poate a uitat ce i-am adus în portbagajul maşinii la minister!” Omar a afirmat că a plătit 300.000 de euro pentru a cumpăra vigilenţa unora dintre oamenii care îl supravegheau.
Vasile Blaga, în acea perioadă ministrul de Interne PDL, a făcut parte din celula de criză formată la nivelul Palatului Cotroceni sub conducerea preşedintelui Băsescu, care a gestionat în 2005 cazul răpirii jurnaliştilor de către Omar Hayssam.
Precizam ca Ciprian Nastasiu a fost procurorul care în perioada 2005 – 2007 instrumenta la nivelul DIICOT toate dosarele sirianului Omar Hayssam, fiind cel care a intervenit în aprilie 2006 pe lângă judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti pentru eliberarea teroristului din arest, pe motiv că suferea de un cancer avansat, cu multiple metastaze.
Un raport realizat de către Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă în iulie 2006, la comanda căreia se afla atunci chestorul şef Virgil Ardelean, imediat dupa fuga lui Hayssam, susţine faptul că cele mai importante instituţii ale statului, de la Preşedinţia României până la Ministerul de Interne, condus la acea vreme de Vasile Blaga, au fost avertizate că Omar se pregăteşte să părăsească România. Cu toate acestea, SRI “l-a scăpat din vizor” pe Hayssam, dupa eliberarea sa din arest la 27 aprilie 2006, astfel încât la sfârşitul lunii iunie Hayssam a părăsit ţara nestigherit, deşi avea interdicţie pusă.
Raportul DGIPI face o menţiune cutremurătoare: “Începând cu 27.11.2005, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a fost exclusă de la orice activitate procedurală sau operativă”.
Ne întrebăm cine putea da un ordin DGIPI să se retragă oficial din cazul Omar Hayssam?