După ce 13 observatori OSCE au fost capturaţi vineri în estul Ucrainei de către separatiştii proruşi, Occidentul se târguie cu Kremlinul pentru a face diligenţele necesare în scopul  eliberării ostaticilor.

Cunoscând ataşamentul acestor state faţă de proprii cetăţeni (sentiment necunoscut statului rus), Moscova se foloseşte de această slăbiciune pentru a şantaja Occidentul şi mai ales Germania (4 observatori sunt cetăţeni germani dintre care trei sunt ofiţeri ai armatei germane).

După ce autorităţile ucrainene au început negocierile cu separatiştii ruşi în scopul eliberării ostaticilor, militanţii au explicat că trebuie să se consulte cu autorităţile Federaţiei Ruse  - curat revoltă populară spontană.

Astfel, puterea autocrată de la Moscova promite să facă tot ce este posibil pentru eliberarea celor 13 persoane cu condiţia retragerii trupelor ucrainene din estul propriului teritoriu.

Evenimentul se petrece tocmai când forţele ucrainene reuşeau să elibereze mai multe oraşe din estul ţării de miliţiile proruse care au ocupat prin forţa armelor sediile administrative.