BEC a trimis, joi, la Curtea Constituţională procesul-verbal de constatare şi centralizare a rezultatelor votării, pentru validarea primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ. Curtea decide vineri dacă validează rezultatele primului tur al alegerilor.

De asemenea, la CC au fost trimise şi procesele-verbale centralizatoare întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de votare, primite de Biroul Electoral Central.

Potrivit legii, după primirea proceselor-verbale de la BEC şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, Curtea Constituţională urmează să valideze alegerile şi să publice rezultatul în Monitorul Oficial.

În termen de 24 de ore de la primirea proceselor-verbale, dar nu mai tâziu de 7 noiembrie, Curtea Constituţională trebuie să aducă la cunoştinţă publică prenumele şi numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum şi a zilei votării.

În al doilea tur de scrutin participă primii doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate pe întreaga ţară la primul tur.

Al doilea tur de scrutin va avea loc, potrivit prevederilor legale, la două săptămâni de la primul tur de scrutin, duminică, 16 noiembrie. Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale trebuie să se desfăşoare, aşa cum cere legea, în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, operaţiunile electorale urmând să fie efectuate de aceleaşi birouri electorale.

Pe buletinul de vot ce va fi înmânat alegătorilor la al doilea tur, candidaţii vor fi înscrişi în ordinea numărului de voturi obţinute la primul tur de scrutin. Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin începe de la data când Curtea Constituţională va aduce la cunoştinţă publică ziua votării, cel mai târziu vineri, 7 noiembrie. Până cel târziu la data de 9 noiembrie, BEC comunică ordinea de înscriere a candidaţilor pe buletinul de vot şi semnele electorale ale acestora Regiei Autonome "Monitorul Oficial" şi Curţii Constituţionale şi aducerea la cunoştinţă publică a ordinii de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot.