Alegerile locale din Franţa adună la un loc aproape 6.000 de candidaţi străini, 40 dintre aceştia fiind români. Mai mult de atât, doi dintre candidaţii români vin din partea partidului de extremă drepta condus de Marine Le Pen, cunoscut pentru opoziţia faţă de imigranţi. Cu toate acestea, doi români se găsesc pe listele partidului Frontului Naţional, care se opune deschiderii pieţei muncii din UE pentru români şi bulgari.

Din totalul celor 928.021 de candidaţi la alegerile locale din Franţa, programate în perioada 23 – 30 martie, 5.954 sunt străini. Paleta de candidaţi este atât de variată, încât dintre ţările Uniunii Europene doar Malta şi Estonia nu au reprezentanţi înscrişi pe liste. La celălalt capăt la clasamentului, podiumul este ocupat de Marea Britanie, cu 1525 de candidaţi, Belgia cu 1186 de cetăţeni cu reşedinţa în statul francez şi Portugalia, de unde sunt originari alţi 1045 de candidaţi, notează cotidianul „Huffington Post”. Potrivit legislaţiei franceze, străinii nu pot deveni primari, ci cel mult consilieri municipali.

În ceea ce priveşte candidaţii români, există nu mai puţin de 40 de reprezentanţi, iar doi dintre ei figurează pe listele grupării Rassemblement Bleu Marine, susţinută de către partidul de extremă dreapta Frontul Naţional.

Cel mai mediatizat candidat român a fost Liliana Hristache din Paris (34 de ani), o româncă de etnie romă care a venit ilegal în Franţa, în urmă cu zece ani, împreună cu soţul şi fetiţa ei. În primii patru ani au trăit în cocioabe de carton şi chirpici, dar situaţia lor s-a schimbat după ce au fost reperaţi de asociaţia ASET 93, care i-a ajutat să se integreze în Franţa. În prezent, familia locuieşte la bloc, cei doi soţi lucrează şi plătesc taxe precum orice francez. Liliana Hristache, fondatoarea unei asociaţii şi ocazional mediator, este înschisă pe lista Verzilor (ecologişti) din Montreuil, cartierul din estul capitalei, relatează RFI.

Un alt candidat român apreciat în comunitatea în care trăieşte este Ana Lumânaru, care a sosit în Franţa în urmă cu 13 ani. După câţiva ani în care muncit pentru a-şi echivala şi a-şi termina studiile de kinetoterapie, Ana are acum un cabinet propriu şi o clientelă bine formată. Ea este înscrisă pe o listă zisă independentă „Annonay pour tous”, românca precizând totuşi că această grupare este etichetată ca fiind de dreapta.

În departamentul Pyrénées-orientales, Gheorghe Blede figurează pe lista grupării Sainte-Marie Bleu Marine, sprijinită de Frontul Naţional, iar conaţionala lui Alina Dan este prezentă pe lista formaţiunii Rassemblement pour Corbas din departamentul Rhône, notează RFI.

Nu în ultimul rând, Alexandru Papilian, scriitor ṣi fost responsabil al secṭiei în limba română de la RFI, e numărul trei ṣi purtător de cuvânt al listei Frontului Naṭional în oraşul Limoges.

În ceea ce priveşte candidaţii români, există nu mai puţin de 40 de reprezentanţi, iar doi dintre ei figurează pe listele grupării Rassemblement Bleu Marine, susţinută de către partidul de extremă dreapta Frontul Naţional.

Citeste mai mult: adev.ro/n2sv9g