Ministrul Robert Cazanciuc a declarat luni, la întâlnirea cu evaluatorii CE desemnaţi în cadrul MCV, că speră ca raportul ce va fi dat la începutul lui 2015 să evidenţieze progresele înregistrate de România şi că problemele specifice sistemului judiciar autohton sunt comune şi altor state din UE.

"Credem că România şi-a internalizat filosofia MCV. Sperăm ca raportul ce va fi dat publicităţii la începutul anului 2015 să evidenţieze progresele înregistrate de România şi continuarea trend-ului ascendent din justiţie. Din dialogul cu omologi din alte state membre UE am constatat că problemele specifice sistemului judiciar din România sunt comune şi altor state. Ne dorim ca experienţa acumulată în cadrul MCV să fie valorificată de noua Comisie Europeană în mecanismele orizontale iniţiate la nivelul Uniunii", a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la întrevederea cu evaluatorii Comisiei Europene (CE), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Justiţiei.

În cadrul întrevederii de luni au fost abordate aspecte referitoare la: implementarea noilor coduri şi demararea activităţii comisiei interministeriale de monitorizare a implementării noilor coduri; finalizarea etapei dezbaterii publice cu privire la proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar şi calendarul preconizat pentru aprobarea Strategiei şi planului de acţiuni; continuarea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie; recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni; resursele alocate sistemului judiciar, inclusiv prognozele pentru anul 2015 în ce priveşte investiţiile în infrastructura fizică a instanţelor; gradul de încredere al cetăţeanului în actul de justiţie.

Misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), continuă până miercuri. Aceasta este a treia misiune de evaluare derulată anul acesta de către CE în România, după cele din aprilie şi septembrie.

Pe parcursul misiunii, echipa de evaluare va avea întrevederi şi cu reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi cu Avocatul Poporului.