Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale va fi adoptată din nou în Parlament, de către majoritatea formată după alegeri, iar faptul că preşedintele Klaus Iohannis a trimis-o la reexaminare reprezintă „doar o amânare din care toţi românii au pierdut”, a declarat vineri liderul PSD, Liviu Dragnea.

Vă asigur că majoritatea parlamentară va vota din nou legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale, trimisă astăzi de Preşedinte la reexaminare! Este doar o amânare din care toţi românii au pierdut, în detrimentul companiilor străine care încasează taxele radio-tv în schimbul unor comisioane grase”, a spus Liviu Dragnea într-o postare pe Facebook, potrivit Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Şeful statului subliniază că reducerea de taxe trebuie să fie însoţită de o îmbunătăţire a procedurilor administrative şi a disciplinei bugetare.

În ceea ce priveşte Televiziunea şi Radioul publice, în opinia preşedintelui Iohannis, problemele cu care aceste două instituţii se confruntă sunt „vechi şi sistemice şi ele se datorează, în principal, cadrului legislativ în temeiul căruia acestea funcţionează”.

Şeful statului indică faptul că o analiză şi, implicit, o decizie asupra surselor de finanţare a acestor servicii pot fi făcute numai în cadrul unei abordări mai largi, care să vizeze o reformă autentică a modului de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune.

Pe 16 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va retrimite Parlamentului legea privind eliminarea a 102 taxe.

„Voi retrimite această lege în Parlament. Nu cred că este bine să se renunţe fără o discuţie aprofundată, aşezată, calmă la taxa radio şi taxa tv. Din acest motiv trimit legea înapoi, dacă noul Parlament va discuta această chestiune şi va lua o decizie fie de renunţare la taxă, fie de păstrare a taxei, atunci, sigur, când va trimite în forma care se va considera atunci, o voi promulga”, spunea Iohannis.