Premierul Ucrainei se lansează în declaraţii sforăitoare, după ce trupele ruseşti au ocupat un teritoriu ucrainean de 26.100 km² fără a întâmpina rezistenţă.

„Ucraina nu va ceda niciun centimetru din teritoriul său Rusiei“, ale cărei forţe au ocupat la sfârşitul lui februarie peninsula ucraineană Crimeea, a declarat duminică premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, transmite AFP.

„Este pământul nostru, nu vom ceda niciun centimetru din el. Rusia şi preşedintele ei să ştie acest lucru“, a declarat Arseni Iaţeniuk la o reuniune prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la naşterea poetului Taras Şevcenko, un simbol al independenţei Ucrainei.

La Kiev are loc duminică o reuniune în parcul Şevcenko, urmată de un concert în faimoasa piaţă Maidan. Noii lideri politici ucraineni participă la reuniunea văzută ca o demonstraţie de forţă pentru afirmarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei, în contextul în care Crimeea a trecut din februarie de facto sub controlul forţelor ruse, notează AFP. Sunt prevăzute manifestări similare la Simferopol, capitala republicii autonome, şi la Sevastopol, portul care găzduieşte Statul major al flotei ruse la Marea Neagră.