Comisia juridică a Senatului a adoptat raportul favorabil la un proiect care face posibilă înfiinţarea tribunalelor specializate, prin completarea legii cu prevederea că ministrul Justiţiei va stabili, prin ordin şi cu avizul conform al CSM, domeniile în care acestea vor funcţiona.

Senatorii jurişti au dezbătut proiectul de lege propus de Guvern care vizează modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Iniţiatorul menţionează în expunerea de motive că textele legale în vigoare sunt lacunare în ceea ce priveşte stabilirea competenţei tribunalelor specializate. Guvernul subliniază că în legislaţia în vigoare nu este prevăzut actul subsecvent prin care această competenţă este preluată, iar ordinul ministrului Justiţiei stabileşte expres doar "datele şi localităţile" unde vor funcţiona tribunalele specializate.

Potrivit expunerii de motive, este necesară înfiinţarea unui tribunal specializat în domeniile societăţii, Registrului Comerţului, concurenţei neloiale şi insolvenţei la nivelul municipiului Bucureşti, "ceea ce va asigura atât degrevarea judecătorilor, cât şi specializarea acestora, precum şi o mai mare celeritate a judecării cauzelor în domenii sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri şi a economiei, în general".

Senatorii din Comisia juridică au adoptat un amendament potrivit căruia acele cauze aflate în curs de judecată la data la care vor începe să funcţioneze tribunalele specializate şi care sunt de competenţa acestora se vor trimite pe cale administrativă, din oficiu, spre soluţionare tribunalelor specializate.

Potrivit unui alt amendament votat de membrii Comisiei, tribunalul specializat va avea competenţă şi în caz de trimitere spre rejudecare.

Senatul va dezbate acest proiect în calitate de Cameră decizională.