Fostul ministru Elena Udrea a declarat vineri, 15 mai, că se gândeşte să scrie o carte despre cele 72 de zile pe care le-a petrecut în arest preventiv şi că va da statul român în judecată la CEDO.

Elena Udrea s-a prezentat vineri la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde s-a desfăşurat un nou termen în dosarul „Gala Bute”, în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru fapte de corupţie.

Întrebată de jurnalişti ce face acasă, în condiţiile în care trebuie să stea în arest la domiciliu, Elena Udrea a spus: „Păi ce poţi să faci în casă, altceva decât să stai şi să studiezi dosarul, să mai scrii… Uitaţi, m-am gândit că ar trebui să scriu o carte despre cele 72 de zile în cătuşe (…) Şi să ştiţi că, dacă astăzi am venit aici liberă, neîncătuşată, asta înseamnă că există speranţă pentru justiţie în România”, a spus Udrea, recunoscând că a fost marcată de perioada cât a stat în arest preventiv, deoarece condiţiile de acolo sunt inumane.

„Şi acolo (în arest) puteam să mă machiez, să îmbrac o rochie. Era dificil nu din acest punct de vedere, ci din cauza imposibilităţii de a te mişca, de a comunica”, a adăugat Udrea.

De asemenea, Elena Udrea a fost întrebată dacă se apără mai bine acum, fiind în arest la domiciliu.

„Este mai bine, pentru că dosarul are 81 de volume şi îmi este mult mai uşor să mă apăr, este mult mai uşor să îl studiez acasă. La penitenciar, în condiţiile în care mă întâlneam cu avocatul într-o cuşcă şi actele pe care trebuia să mi le comunice trebuia să le introducă printr-o fantă de un milimetru, mi-ar fi trebuit probabil luni de zile să pot studia dosarul în care sunt acuzată. De acasă, pot să mă apăr mult mai bine. Cred că normalitatea, în ceea ce priveşte cercetarea penală a unei persoane, desfăşurarea în instanţă a unui dosar penal, este ca aceste proceduri să se întâmple cu un inculpat în stare de libertate”, răspuns Udrea.

Răspunzând unei întrebări, Elena Udrea a anunţat că va da statul român în judecată la CEDO