Kremlinul schimbă doctrina militară tradiţional defensivă a Rusiei şi vrea să îşi facă baze militare în câteva puncte cheie de pe glob, după modelul pe care americanii îl practică de peste 60 de ani.

Statul Major General al Armatei Ruse intenţionează să-şi extindă prezenţa permanentă dincolo de frontierele sale, prin crearea de noi baze militare pe teritoriul altor state, a declarat miercuri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de agenţiile Ria Novosti şi Xinhua.

Evident, printre ţările menţionate de Şoigu se numără state prietene: Vietnam, Cuba, Venezuela, Nicaragua, Seychelles şi Singapore. „Negocierile sunt în desfăşurare şi suntem aproape de semnarea acordurilor de bază“, a precizat el. Ministrul rus a adăugat că aceste negocieri nu privesc exclusiv crearea de baze militare ci şi posibilitatea ca flota rusă de bombardiere strategice să folosească baze aeriene din aceste ţări pentru realimentare.

Din cauza lipsei resurselor financiare din anii 90, Rusia a fost nevoită să închidă după destrămarea Uniunii Sovietice o bază navală în Vietnam şi o bază radar în Cuba, dar acum Moscova doreşte să-şi sporească prezenţa militară în punctele strategice importante de pe Glob pentru a-şi extinde influenţa la nivel mondial.

În prezent, armata rusă are o singură bază navală în afara teritoriului său, cea de de la Tartus, în Siria, creată pe vremea Războiului Rece, dar viitorul acesteia este incert în contextul războiului civil din această ţară. Recent, Rusia şi-a sporit prezenţa militară în Tadjikistan şi Kîrgîstan, iar anul trecut aviaţia militară rusă a desfăşurat patru de avioane de vânătoare SU-27 la o bază aeriană în Belarus şi intenţionează să suplimenteze numărul acestor aparate.

Măsura ar asigura o prezenţă militară promptă în orice loc de pe mapamond în decurs de  cel mult câteva zile. Practic, Rusia doreşte să îşi reasume rolul de jandarm mondial, alături de puternica flotă americană. China, deşi depăşeşte Rusia în privinţa puterii economice şi are ambiţii hegemonice, încă nu are o doctrină suficient îndrăzneaţă şi nici proiecţia militară dincolo de graniţele sale.