Deputatul social-democrat Tamara Ciofu a depus marti la Parlament o initiativa legislativa pentru stimularea natalitatii, care ofera posibilitatea unitatilor administrativ-teritoriale sa acorde parintilor o indemnizatie lunara pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la doi ani, pe lânga cea asigurata din bugetul de stat.

Potrivit unui citat de Agerpres, proiectul de lege are în vedere si asigurarea unei sume de bani pentru sprijinirea întemeierii unei familii, pentru tinerii casatoriti.

"În calitate de medic pediatru, consider ca natalitatea trebuie stimulata prin sustinerea familiilor care doresc sa aiba copii direct de catre autoritatile locale prin asigurarea unui sprijin material. Aceasta lege are rolul de a suplimenta indemnizatia lunara sustinuta de Guvern pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani de fiecare unitate administrativ-teritoriala, în functie de bugetul local", explica Tamara Ciofu în comunicatul citat.

Potrivit initiativei legislative, primariile care au înregistrat un spor natural negativ în cursul ultimilor trei ani calendaristici pot acorda pentru anul urmator, prin intermediul serviciilor de asistenta sociala si în limitele bugetelor locale, indemnizatii pentru a promova dezvoltarea familiei.

Conditiile si documentele necesare pentru acordarea indemnizatiei vor fi stabilite la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale prin hotarârea consiliului local.

"Acest proiect de lege l-am realizat în urma consultarii cu peste 40 de primari din judetul Botosani pe care îl reprezint în Parlament, dar si cu Asociatia Comunelor din România, care a redactat un memorandum de sustinere si promovare a initiativei legislative. Vicepresedintele ACOR Botosani, Lucian Trufin, a fost cel care a initiat demersurile pentru promovarea si sustinerea acestui proiect. Sumele necesare acordarii indemnizatiilor vor fi alocate anual în bugetul local, în functie de realizarea veniturilor, cu conditia ca unitatile administrativ-teritoriale sa nu înregistreze arierate si sa nu se afle în stare declarata de insolventa", afirma Tamara Ciofu, vicepresedinte al Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputatilor.