De luni bune Mircea Cosma, preşedintele PSD Prahova şi totodată al Consiliului Judeţean, anunţă că se pregăteşte de retragere. Întotdeauna el declară că succesorul său va fi un tânăr politician cu imagine bună, care cunoaşte bine administraţie publică şi este familiarizat cu judeţul Prahova.

Toată lumea s-a gândit că locul lui Cosma va fi luat de deputatul Sebi Ghiţă, de senatorul Radu Oprea(o variantă plauzibilă dacă ne gândim la vechea prietenie dintre liderul PSD şi Nae Oprea, tatăl senatorului) sau de consilierul judeţean Rareş Enescu (considerat a fi mâna dreaptă a lui Mircea Cosma).

Şi totuşi, o decizie politică luată la nivel centrală demonstrează că există şi alţi aspiranţi la fotoliul de succesor al lui Mircea Cosma.

Prahoveanul Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei şi fratele primarului PSD de la Râfov, a devenit coordonatorul filialei PSD Prahova, decizia fiind luată în urma discuţiilor dintre premierul Victor Ponta(fost coleg de facultate a lui Cazanciuc) şi preşedintele CJ Prahova.

Propunerea a venit chiar din partea lui Cosma şi a fost acceptată de ministrul Justiţiei în condiţiile în care el a devenit şi membru PSD.

”Am avut o discuţie la nivelul conducerii partidului şi am convenit ca domnul Cazanciuc să coordoneze filiala PSD Prahova în vederea alegerilor europarlamentare şi a celor prezidenţiale. Este un politician tânăr, din noul val, este originar din judeţul Prahova, iar eu cred că va aduce un plus de tinereţe şi dinamism în filială, dar şi un nou mod de a face politică. Îi mulţumesc că a acceptat această poziţie şi, aşa cum am promis, îl voi sprijini în toată activitatea sa politică. Eu voi continua să coordonez administraţia prahoveană, cu cele peste o sută de primării ale sale,” a declarat Mircea Cosma.

Numirea lui Cazanciuc în fruntea social democraţilor prahoveni(chiar şi doar pentru coodonarea alegerilor) este un semn că problemele de imagine ale PSD Prahova (cazul Păvăleanu, Răzvan Alexe şi vizitele procurorilor DNA la sediul CJ Prahova) nu sunt pe placul premierului.  Cel mai probabil Ponta încearcă să spele rapid faţa celei mai puternice filiale PSD din ţară şi îl lăsă pe Mircea Cosma să coordoneze doar din umbră campania pentru europarlamentare. Oricum miza acestei mutări o reprezintă un număr mare de voturi la europarlamentare, mai ales că filiala Prahova a anunţat, în nenumărate rânduri, că o susţine pe Daciana Sârbu pentur un nou mandat de deputat european. Nu de alta, dar soţia premierului este proprietara unei case de vacanţă în celebra comună Cornu, acolo unde îşi petrece timpul liber şi Mircea Cosma...