Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că se lucrează la modificarea Regulamentului Camerei, în urma agresiunii la adresa ministrului Energiei, în timpul dezbaterii moţiunii simple.

 

Liderul PSD a arătat că este exclus să vedem jandarmi în plen, pentru că totul se va rezolva prin chestori şi a precizat că vor fi diferite sancţiuni, în funcţie de gravitatea abaterii.

 

Conform proiectului de lege iniţiat de PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou Permanent, de comitet al liderilor sau de comisii.

 

”Este inadmisibil, când se adresează cineva la microfon, să fie bruscat. Totuşi, vorbim de Parlamentul României, vorbim de România, membră a Uniunii Europene”, a spus Ciolacu, potrivit News.ro.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că au mai multe propuneri de modificare a Regulamentului Camerei. ”Sunt diverse trepte, în funcţie de gravitate”, a precizat el, arătând că ”astăzi vor avea un proiect de modificare”.

 

”Am înţeles că toţi liderii de grup, mai puţin cei de la AUR, vor dori aceste modificări”, a mai afirmat liderul PSD.

 

Despre măsurile care vor fi luate, Marcel Ciolacu a afirmat că se lucrează la această modificare a Regulamentului, de către liderii de grup şi a precizat că este exclus să vedem ”jandarmi în plen”.

 

”Se rezolvă prin chestori”, a mai spus Ciolacu.

 

Ce modificări prevede proiectul de lege

Printre măsurile precizate în document sunt: „interzicerea transmiterii în direct sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor prin alte mijloace decât cele menţionate la alin. (1) - (3) -(mijloacele electronice ale Camerei Deputaţilor şi mass-media cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor - n.r.), interzicerea utilizării violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constînd în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar”.

 

Parlamentarii şi-ar putea pierde 50% din indemnizaţie până la 6 luni dacă desfăşoară bannere în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor, dacă înregistrează sau transmit în direct şedinţele Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comiteului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor sau dacă folosesc violenţa fizică sau verbală împotriva unui alt parlamentar „constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie”.

 

Alte sancţiuni propuse prin proiect ar fi „reducerea luării de cuvânt la maxim 10 secunde/intervenţie pentru o perioadă de pînă la 3 luni de zile în cadrul şedinţei Camerei Deputaţilor” şi „reducerea la jumătate a timpului alocat cu ocazia moţiunilor, orei Guvernului, orei primului ministru sau şedinţelor solemne grupului parlamentar din care face parte deputatul sancţionat”.

 

George Simion: Nu o să respect noul regulament al Camerei Deputaţilor, o să continui să fac live pe Facebook

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat că nu va respecta noul regulament al Camerei Deputaţilor, care ar putea interzice transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou permanent sau de comisii.

 

“Spun cu toată responsabilitatea, nu o să respect noul regulament, o să continui să fac live pe Facebook şi o să arăt toate mizeriile care se întâmplă aici, în Camera Deputaţilor. (...) Este foarte bine să încălcăm regulamentele scrise împotriva Constituţiei şi a libertăţii. Îi încurajez pe toţi, când văd o lege nedreaptă, să încalce Regulamentul şi să suporte consecinţele de rigoare. Eu mi le asum”, a arătat deputatul.

 

Simion a afirmat că a aflat cu doar 48 de minute înainte de şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de marţi după-amiaza, în care s-a decis convocarea Comisiei de regulament pentru miercuri dimineaţa.

 

“Ei au făcut noaptea, ca hoţii şedinţă. Cu 48 de minute înainte. (...) Au organizat o şedinţă a Biroului permanent cu un proiect de modificare, discutat la o întâlnire secretă de aseară, dintr-un birou, pentru a nu mai permite să se fac live-uri în Parlament. Convocat cu 48 de minute înainte, eu m-am grăbit, era să fac accident în oraş, au spus că mâine la 9,00 dimineaţa, paralel cu plenul, fiind foarte grăbiţi, trebuie să interzică orice live din Parlament. Comisia de regulament, paralel cu plenul, vrea să lucreze ca să nu mai arătăm noi ce se întâmplă aici. (...) Prin regulament o să ne ia banii de indemnizaţii. Noi tot o să arătăm ce se întâmplă aici şi tot o să spunem hoţului “hoţ” în faţă”, a declarat Simion, la Parlament, la finalul Biroului permanent.

 

El a susţinut că membrii AUR din Biroul permanent au fost chemaţi într-o şedinţă “fără să aibă ordinea de zi” şi în “afara orelor de program”. Potrivit lui Simion, modificarea Regulamentului va fi votată miercuri.

 

“Comisia de regulament votează, ridică mâna, îl aduce în plen, pentru că se va prelungi programul plenului - asta s-a votat azi - cât e nevoie, până ce Comisia de regulament aduce şi adoptă noul regulament în care nu avem voie să facem live-uri pe Facebook şi gata. S-a terminat, pumnul în gură pentru Opoziţie, Aşa alege noua putere, condusă de generalul Ciucă, să trateze Opoziţia, să ne pună pumnul în gură”, a adăugat Simion.

 

Întrebat dacă va iniţia vreun demers la CCR privind noul regulament, el a confirmat: “Sigur că da, şi o să apelăm şi la parlamentarii de la Forţa Dreptei”.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro