Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi după amiază, că Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu refuzul Preşedintelui Iohannis a numi miniştrii interimari propuşi de PSD.

 

Prim-ministrul îl acuză pe şeful statului că blochează activitatea Executivului: „Am să vă dau un singur exemplu. Trebuia să avem şedinţă de guvern. Trebuia să avem pe agenda şedinţei de guvern o ordonanţă de urgenţă prin care prelungeam termenul de înscriere în registrul electoral al românilor din diaspora, pentru votul prin corespondenţă. Nu am putut realiza acest lucru. Sunt foarte multe obiective care nu mai pot aştepta. Această blocare a însemnat că tot ceea ce aveam pe ordinea de zi trebuie dus săptămâna viitoare”.

 

Totodată, Dăncilă susţine că prin sesizarea depusă la CCR vrea să se creeze o regulă pentru viitor. „Ar trebui să vedem această sesizare către CCR şi ca un mijloc de a avea nişte reguli, pe viitor, de a stabili nişte reguli, pentru că eu cred că, dincolo de lupta politică, nu este oportun să blocăm activitatea guvernului, având în vedere că sunt proiecte pe care le facem pe cetăţeni”, a declarat premierul.

 

De asemenea, premierul susţine că Executivul nu putut adopta ordonanţa de urgenţă prin care se prelungea termenul de înscriere în registrul electoral al românilor din Diaspora, pentru votul prin corespondenţă, din cauza că şeful statului nu a numit miniştrii interimari.

 

Principalele declaraţii:

 

„Nu am mai discutat cu domnul preşedinte, ultima discuţie am avut-o când v-am spus, am văzut reacţia, aştept ca domnul preşedinte să vină cu o decizie care să arate că vrea o Românie normală. Dacă domnia sa va veni cu propunerea pentru miniştri interimari, o parte din sesizare nu îşi va mai avea obiect.

 

Ar trebui să vedem această sesizare către CCR şi ca un mijloc de a avea nişte reguli, pe viitor, de a stabili nişte reguli, pentru că eu cred că, dincolo de lupta politică, nu este oportun să blocăm activitatea guvernului, având în vedere că sunt proiecte pe care le facem pe cetăţeni.

 

Am sesizat CCR, noi în sesizare am vorbit şi despre cei 5 miniştri PSD, care nu au primit motivare pentru respingere.

 

Am să vă dau un singur exemplu. Trebuia să avem şedinţă de guvern. Trebuia să avem pe agenda şedinţei de guvern o ordonanţă de urgenţă prin care prelungeam termenul de înscriere în registrul electoral al românilor din diaspora, pentru votul prin corespondenţă. Nu am putut realiza acest lucru. Sunt foarte multe obiective care nu mai pot aştepta. Această blocare a însemnat că tot ceea ce aveam pe ordinea de zi trebuie dus săptămâna viitoare.

 

Am spus şi repet, avem 45 de zile de când preşedintele numeşte miniştrii interimari. În cele 45 de zile vom alege perioada în care vom merge în Parlament.

 

Nu am depus încă plângerea penală, este în lucru. O să depun pentru acea afirmaţie conform căreia Guvernul este corupt. Eu cred că fiecare când afirmă un anumit lucru trebuie să îl şi demonstreze”.

 

Despre propunerile de comisari europeni, Dăncilă a spus: „Eu nu am văzut nimic oficial, am văzut dorinţa unora de a avea comisarii respinşi, pentru că aşa cum am spus înainte, avantajele politice sunt mai importante decât imaginea României. Am fost europarlamentar şi indiferent de cine a fost nominalizat pentru comisar european, am susţinut candidatura, pentru că era reprezentantul României. Aş vrea să văd aceeaşi abordare şi aceeaşi responsabilitate.”

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro