Premierul în exerciţiu Iurie Leancă va fi candidatul Partidului Liberal-Democrat (PLDM) pentru conducerea noului guvern al Republicii Moldova, a anunţat liderul formaţiunii, Vlad Filat, citat de presa de la Chişinău şi de Mediafax.
   
Iurie Leancă rămâne candidatul PLDM pentru funcţia de premier, a afirmat Filat, exprimând speranţa că vor fi găsite voturile necesare pentru învestirea noului guvern.
   
"PLDM şi PD nu au făcut coaliţie cu comuniştii", a dat asigurări Filat, salutând însă votul PCRM pentru desemnarea conducerii Parlamentului.
   
"Nu eu sunt cel care deleg partidele şi deputaţii în Parlament. Partidul Liberal a avut încă o ocazie să demonstreze că vrea binele acestei ţări şi să voteze preşedintele Parlamentului. În caz contrar, se ajungea la alegeri anticipate. Am spus că PLDM va lua orice decizie, oricât de dificilă ar fi, pentru ca R.Moldova să-şi continue procesul de integrare europeană", a subliniat liderul liberal-democrat, explicând că principala disensiune cu liberalii s-a referit la funcţia de preşedinte al statului.
   
Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că formaţiunea sa va susţine orice candidatură a PLDM pentru postul de prim-ministru. Lupu a dat asigurări că din noul guvern, care ar urma să fie învestit în 10-12 zile, vor face parte doar reprezentanţi ai partidelor care au semnat acordul coaliţiei de guvernare, adică PLDM şi PD.
   
Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal-Democrat (PLDM) au semnat vineri un acord pentru formarea unei alianţe guvernamentale. Cele două formaţiuni proeuropene sperau să coopteze şi Partidul Liberal (PLM) la guvernare, dar discuţiile au intrat în impas.
   
În acest context, PDM şi PLDM, care au în total 42 de locuri în Parlamentul de 101 membri, vor avea nevoie de voturi suplimentare pentru a obţine majoritatea necesară învestiturii. Potrivit unor surse, Partidul Comuniştilor (PCRM) ar putea vota învestirea unui guvern minoritar proeuropean în funcţie de numele viitorului premier.