Mai multe organizatii neguvernamentale cer Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sanctionarea presedintelui Traian Basescu pentru unele declaratii facute recent la o intalnire cu femei de succes, considerate discriminatorii, informeaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat, mai multi reprezentanti ai unor organizatii guvernamentale si persoane din societatea civila, care promoveaza drepturile femeilor si drepturile femeilor rome, au depus o petitie adresata CNCD, solicitand sanctionarea sefului statului, ca urmare a declaratiilor acestuia in cadrul intalnirii cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri asociat revistei Business Woman.

"Consideram ca declaratiile acestuia (...) sunt discriminatorii pe criteriul de gen, etnie si statut social, aduc vatamare demnitatii si imaginii femeilor si femeilor rome din Romania, iar consecintele unor astfel de declaratii afecteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati. Presedintele Traian Basescu discrimineaza femeile, femeile rome si femeile care apartin unei categorii defavorizate (pe criterii economice) prin preferinta exprimata pentru cresterea natalitatii in randul femeilor cu un anumit statut socio-economic si care nu fac parte din minoritatea roma", se arata in comunicat.

Semnatarii petitiei adresate CNCD atrag atentia ca declaratiile lui Basescu au "efecte periculoase" precum "instigarea la ura si agravarea rasismului fata de femeile rome" si "consolidarea stereotipurilor discriminatorii de gen".