La numai 1000 de kilometri de Bucureşti este pe cale să înceapă un conflict militar periculos între o mare putere şi o ţară vecină aflată în plin marasm politic. Preşedintele României a convocat CSAT-ul pentru a discuta riscurile existente şi eventual a stabili poziţia oficială faţă de situaţia din Crimeea.
Evident şedinţa s-a desfăşurat fără participarea premierului şi a ministrului de externe, ambii plecaţi la Congresul Socialiştilor Europeni care s-a desfăşurat la Roma. Practic, o vizită de partid, un bun prilej de fotografii şi postări pe pagina oficială de Facebook. În plus, o poză cu premierul Italiei, Matteo Renzi, face mai mult decât o şedinţă legată de situaţia externă.
Vizita la Roma a continuat şi la Vatican, unde delegaţia social-românească a fost primită de către Papa Francisc. Prilej pentru Victor Ponta de a-i dărui pontifului o icoană din partea Patriarhului Daniel. Evident, aspectul practic al vizitei la Vatican ne scapă.
La Vatican, Ponta a fost însoţit de soţie, Daciana, de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, de ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi de europarlamentarul PSD Corina Creţu, vicepreşedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European.
În rest, nicio reacţie despre conflictul care îşi va arăta repercusiunile, cel puţin economice, şi asupra României. Ministerul de Externe rămas fără şef nu poate avea nicio reacţie, decât un comunicat în care arată „starea de îngrijorare“ faţă de evenimentele aminitite.
Aşa cum s-a văzut până acum, Facebook-ul este mult mai important ca mijloc de comunicare şi ilustrare a activităţii. Aşteptam măcar acum, odată întors acasă, să posteze pe Facebook o opinie legată de criza din Crimeea. De unde ?! Acesta ţine să dea răspunsuri la declaraţiile preşedintelui Băsescu.
Nu ar trebui să uităm că marile evenimente ale istoriei ne-au lovit de fiecare dată în moalele capului, găsindu-ne nepregătiţi, prinşi în scandaluri politice interne de amploare ori într-o stare de cumplită indiferenţă. Ne-am trezit de fiecare dată luaţi la palme, fără putere de a riposta şi la final, puţin ciuntiţi teritorial.