Liberalii se pregătesc de un nou scenariu de criză politică în România, după căderea Guvernului Cîţu la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD.

 

Ar putea urma un lung interimat al Guvernului, fără atribuţii depline.

 

Iar în acest timp, Florin Cîţu îşi poate pregăti terenul pentru a reveni cu un Guvern minoritar, susţinut de PSD, astfel încât să poată da ordonanţe de urgenţă în plină criză sanitară şi energetică.

 

”Dar până în acest moment nu se vede un plan B, ceea ce înseamnă că vom fi într-un interimat foarte lung, cu acelaşi Guvern, dar un interimat foarte lung şi vom vedea ce putem să facem în aceea situaţie” - spunea Cîţu în urmă cu câteva zile.

 

Asta nu înseamnă că de marţi, 5 octombrie, Florin Cîţu pleacă de la Guvern, ci rămâne, cel mai probabil, premier interimar.

 

PNL ar putea să ceară din nou părerea Curţii Constituţionale, sesizând faptul că acelaşi Guvern a fost vizat de 2 moţiuni de cenzură în acelaşi timp, şi o va face pentru a trage de timp.

 

Cu un Guvern interimar, liberalilor le mai rămân, aşadar, două variante de urmat. Cea mai drastică şi mai puţin probabilă este cea a alegerilor anticipate.

 

Astfel, mai degrabă s-ar prefigura un Guvern minoritar, care să primească sprijinul PSD. Este mare nevoie de un Guvern în valul 4 al pandemiei, cu un leu care se prăbuşeşte şi facturi tot mai mari.

 

Un rol important în negocieri îl va avea şi preşedintele Klaus Iohannis. Odată adoptată moţiunea de cenzură, şeful statului trebuie să convoace consultări la Cotroceni, pentru a desemna un nou prim ministru.

 

Cele trei scenarii:

 

Scenariul 1 - Preşedintele îl va desemna din nou tot pe Florin Cîţu, în ciuda deciziei de marţi a Parlamentului şi în ciuda răspunsului ferm al PSD, USR şi AUR de a nu vota un guvern condus de Florin Cîţu. Există chiar şi o decizie CCR care spune că preşedintele nu ar avea dreptul să nominalizeze un premier care a arătat că nu are majoritate în Parlament.

 

Scenariul 2 - Ca să evite această decizie, preşedintele ar putea desemna un premier de sacrificiu, adică acel nume care nu va ajunge şi în fruntea Guvernului, ci îşi va depune mandatul înainte de a fi votat în Parlament. Un scenariu pe care l-am văzut chiar anul trecut, când Ludovic Orban a fost demis de Parlament, Klaus Iohannis propunându-l pe Florin Cîţu, care şi-a dat demisia cu câteva minute înaintea votului în Parlament. Această variantă este greu de conturat în acest moment în interiorul PNL, pentru că niciun lider liberal nu este dispus să facă acest joc.

 

Liberalii vor să forţeze un guvern minoritar PNL - UDMR în cele din urmă şi pentru acest lucru vor să discute chiar social-democraţii. Aceştia însă au anunţat că nu vor vota niciun guvern liberal şi că vor alegeri anticipate. În această variantă s-ar contura un guvern de specialişti.

 

Scenariul 3 - Ar fi varianta cea mai rapidă şi mai simplă aceea de a desemna un alt premier PNL agreat şi negociat cu USR, iar astfel s-ar reface Coaliţia. Surse politice spun însă că preşedintele nu îşi doreşte deloc acest lucru şi că va forţa o nouă desemnare a lui Florin Cîţu.

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro